Hlavní obsah

Ani mezi náměstky ministrů Tálibánu není jediná žena

– Kábul

Islamistické hnutí Tálibán jmenovalo náměstky ministrů nové afghánské vlády, kterou vytvořilo poté, co se v polovině srpna ujalo v Afghánistánu moci. Stejně jako mezi ministry není ani mezi jejich náměstky žádná žena, informovala v úterý agentura AP. Seznam nově jmenovaných činitelů představil na tiskové konferenci mluvčí vlády Zabíhulláh Mudžáhid.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid

Článek

Tálibán po obsazení země slíbil, že bude respektovat ženská práva a že vytvoří vládu za účasti mnoha stran. Předem ale uvedl, že v jeho kabinetu nebudou ženy zastávat ministerské pozice, což se při jmenování také potvrdilo.

Složení nové afghánské vlády vyvolalo ostrou mezinárodní kritiku i proto, že všichni ministři jsou členové Tálibánu, přičemž mnozí se nacházejí na sankčním seznamu OSN, a zastoupeni ve vládě nejsou příslušníci žádné z menšin. Tálibán vládu prezentoval jako přechodnou, neuvedl ale, jestli někdy v budoucnu hodlá v zemi uspořádat volby.

Afghánskou vládu má vést zakladatel Tálibánu Barádar

Svět

Podle agentury AP je po jmenování ministerských náměstků patrné, že Tálibán se nenechal nijak ovlivnit kritickými reakcemi ze světa a pokračuje v tvrdé linii, která charakterizovala jeho první vládu v letech 1996 až 2001. Tehdy ženy nemohly až na výjimky pracovat a vzdělávat se, musely nosit oděv zahalující celé tělo a domov směly opouštět jen v doprovodu mužského příbuzného.

Mudžáhid podle AP složení kabinetu hájil, přičemž prohlásil, že mezi náměstky ministrů jsou i zástupci etnických menšin včetně Hazárů. Ti na rozdíl od sunnitského Tálibánu vyznávají šíitskou větev islámu a v minulosti byli hnutím krutě pronásledování. Mudžáhid také řekl, že ženy by do vlády mohly být zařazeny později.

V Kábulu nemají ženy chodit do práce, dámské toalety ale hlídat mohou

Zahraniční

Mluvčí Tálibánu Mudžáhid také slíbil, že dívkám navštěvujícím druhý stupeň základních škol a studentkám středních škol bude „co nejdříve” umožněn návrat do školních lavic.

Od soboty byla výuka obnovena pro chlapce v této věkové kategorii, o dívkách ale Tálibán mlčel, což vzbudilo obavy o budoucnost ženského vzdělání v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám