Hlavní obsah

Americký viceprezident naznačil možnost jednání s KLDR, tlak však nezmírní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy by se mohly zapojit do jednání se Severní Koreou. V neděli to uvedl v rozhovoru pro list The Washington Post americký viceprezident Mike Pence. Spojené státy a Jižní Korea se podle něj dohodly na dalším postupu při řešení korejské otázky, kdy by jednání s KLDR zahájila Jižní Korea a Spojené státy by se případně připojily.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Americký viceprezident Mike Pence s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem při sledování závodu rychlobruslařů na 1500 mm na short tracku

Článek

Pence řekl, že při zásadních rozhovorech se USA a Jižní Korea shodly na podmínkách řešení vztahů s KLDR, i když USA zastávaly tvrdý postoj a jihokorejský prezident Mun Če-in byl pro diplomatické řešení.

První krok udělají Jihokorejci, USA je případně budou brzy následovat. USA a jejich spojenci však budou i nadále pokračovat v maximálním nátlaku na režim severokorejského vůdce Kim Čong-una, dodal Pence, který se při návštěvě Jižní Koreje zcela vyhýbal kontaktu se Severokorejci. [celá zpráva]

„Kampaň maximálního tlaku bude pokračovat a zesilovat. Ale budou-li chtít jednat, budeme jednat,“ řekl Pence s tím, že „tlak neskončí, dokud neudělají něco, co bude podle aliance představovat smysluplný krok k denuklearizaci“.

Strategii popsal Pence slovy „maximální tlak při současném angažování“.

Severní Korea dala najevo velkou ochotu zlepšit vztahy. Sestra severokorejského diktátora například pozvala jihokorejského prezidenta Mun Če-ina k návštěvě KLDR a předala mu dopis Kim Čong-una, ve kterém dávala najevo, že si přeje zlepšení vztahů. [celá zpráva]

KLDR ale zatím vždy omítala jednat o svém jaderném a raketovém programu.

Mun amerického viceprezidenta ujistil, že nezmírní ekonomickou a diplomatickou izolaci Severní Koreje jen za samotné rozhovory. Pence řekl, že USA, Japonsko a Jižní Korea se zcela shodují v tom, že kvůli svému jadernému programu musí zůstat KLDR naprosto izolovaná.

Anketa

Pomůže podle vás zapojení USA do jednání s KLDR?
Ano
14,4 %
Ne
80,8 %
Je mi to fuk
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1647 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám