Hlavní obsah

Mírové hry. Kimova sestra na olympiádě podala ruku jihokorejskému prezidentovi

Pchjongčchang
Aktualizováno

Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong si na slavnostním zahájení 23. zimních olympijských her v Pchjongčchangu podala ruku s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem. Po měsících eskalace severokorejské krize bylo úspěchem už to, že do dějiště her jela sportovní delegace. Cesta a setkání Kimovy sestry s jihokorejským prezidentem jsou navíc jasným signálem, že mají obě země zájem na tom, aby se situace zklidnila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sestra Kim Čong-una se na letišti sešla s jihokorejským ministrem pro sjednocení, na stadionu si podala ruku s prezidentem Jižní KorejeVideo: Reuters

 
Článek

Předseda severokorejského parlamentu Kim Jong-nam, který je formální hlavou KLDR, si podal ruku s prezidentem Mun Če-inem už při recepci před ceremoniálem. Před vstupem do salonku si udělal také společnou fotografii s prezidentem a jeho manželkou.

Zatímco jihokorejský prezident  podal ruku předsedovi severokorejského parlamentu  Kim Jong-namovi, stejně jako to udělal i japonský premiér Šinzó Abe, americký viceprezident Mike Pence se přímému setkání se zástupci KLDR vyhýbá. Na recepci před ceremoniálem dorazil později a jen zběžně pozdravil zúčastněné, aniž se posadil ke stolu. Odešel po pěti minutách.

Foto: Yonhap, Reuters

Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong si podala ruku s prezidentem Jižní Koreje

Podle Pence chce autoritářské vedení KLDR účast na olympiádě využít k vlastní propagandě, a nikoli k zahájení dialogu, jak optimisticky doufá Soul. Pence také v Jižní Koreji zopakoval pevný postoj USA v sankcích západního společenství vůči KLDR kvůli jejímu jadernému programu.

Generální tajemník OSN  António Guterres dokonce Kima při setkání vyzval, aby se KLDR přidala k jednáním o denuklearizaci Korejského poloostrova, uvedla ruská agentura TASS.

Dlouhé a pečlivé přípravy

Setkání představitelů USA, KLDR a Japonska dělalo už dlouho předem velké starosti vedení diplomatického protokolu. Podle něj mají na zahajovacím ceremoniálu OH být na nejvýznamnějších místech vždy šéf hostující země a předseda Mezinárodního olympijského výboru a okolo nich šéfové států návštěvnických zemí a další VIP hosté. Jenže mezi některými z nich panuje napětí – zejména mezi USA a Severní Koreou, jejichž lídři si loni dokonce vyhrožovali jadernou válkou. Japonsko má navíc napjaté vztahy s KLDR i s Jižní Koreou.

Na pátečním zahajovacím ceremoniálu stál Pence mezi jihokorejským prezidentem a japonským premiérem. Se severokorejskými vysokými představiteli, mezi nimiž byla i sestra diktátora Kim Čong-una, Pence taky nehovořil, ač byl jen o řadu pod nimi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní a Jižní Korea nastoupily na zahajovacím ceremoniálu olympiády pod jednou vlajkou v minulosti už třikrátVideo: Reuters

KLDR vyslala na olympiádu asi pětisetčlennou delegaci, z níž téměř polovinu tvoří roztleskávačky [celá zpráva], dále je v ní 140 členů uměleckého souboru, družstvo na předvádění taekwonda, 22 sportovců, vysocí činitelé a novináři. Podle spekulací médií jsou v delegaci i členové tajné služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám