Hlavní obsah

Američané se dohodli s Tálibánem. Evakuaci lidí z Kábulu bránit nebude

Kábul
Aktualizováno

Americký generál Kenneth F. McKenzie vyjednal v katarském hlavním městě Dauhá dohodu s představiteli Tálibánu. Povstalci podle ní nebudou v Afghánistánu bránit americkým vojákům při evakuační operaci lidí z kábulského letiště.

Foto: Stringer, Reuters

Povstalci Tálibánu v Kábulu.

Článek

Zdroj agentury uvedl, že generál, který velí americkým silám na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM), při setkání s vysokými představiteli Tálibánu získal jejich souhlas s vytvořením „bezkonfliktního mechanismu”.

Díky tomu mohou evakuace na letišti afghánské metropole pokračovat bez zasahování nových vládců země.

Uzbeci sestřelili afghánský vojenský letoun

Svět

Citovaný činitel mluvil pod podmínkou zachování anonymity, protože citlivé jednání v Dauhá nebylo dosud oficiálně oznámeno.

Uvedl, že McKenzie vyzval Tálibán, aby evakuaci nebránil, přičemž upozornil, že americká armáda by v případě nutnosti tvrdě reagovala při obraně letiště.

Bleskové obsazení

Celé území Afghánistánu v posledních dnech rychle obsazuje radikální hnutí Tálibán, které využilo nedávného stažení americké armády a jednotek Severoatlantické aliance.

Tálibán jsme odhadli dobře. Naše vláda to podcenila, stěžují si američtí zpravodajci

Zahraniční

Tálibán v posledních dnech prakticky celý Afghánistán ovládl. V neděli vstoupil do hlavního města Kábulu.

Tamní mezinárodní letiště zůstává pod kontrolou Američanů a po celý den z něj odlétají spojenecká evakuační letadla.

V pondělí odpoledne ale byl jeho provoz přerušen, protože do prostoru vtrhli zoufalí Afghánci snažící se dostat na paluby letadel mířících ze země.

ON-LINE: Musíme zabránit vlně uprchlíků, apeluje Macron

Blízký a Střední východ

Afghánský prezident Ašraf Ghaní už zemi opustil. Utekl zřejmě do Uzbekistánu. Západní státy narychlo evakuují své občany, ze země se snaží uprchnout také mnoho Afghánců.

Reklama

Výběr článků

Načítám