Hlavní obsah

ON-LINE: Musíme zabránit vlně uprchlíků, apeluje Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron v mimořádném projevu upozornil, že je potřeba, aby nyní Evropská unie zabránila vlně uprchlíků z Afghánistánu poté, co zemi fakticky ovládlo islamistické hnutí Tálibán. Americká armáda v pondělí odpoledne zastavila evakuace z kábulského letiště, aby uvolnila letištní plochu, kterou zaplavili afghánští civilisté. Dění v Afghánistánu a zahraniční reakce na jeho rychlé obsazování Tálibánem pro vás sledujeme v ON-LINE repotáži.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron při mimořádném projevu k národu

Článek

23:07 - Letiště v afghánském Kábulu je opět v provozu. Přistálo na něm americké letadlo C-17 a také jedno německé, přivezla další vojáky, píší agentury.

22:52 - Uzbecká prokuratura dementovala své pondělní sdělení, že do Uzbekistánu uprchly během víkendu stovky afghánských vojáků ve 22 vojenských letounech a 24 helikoptérách. Podle agentury TASS se prokuratura za svou první informaci omluvila.

Biden: Stojím si za stáhnutím vojsk. Afghánská armáda se zbaběle vzdala

Zahraniční

22:34 - Afghánský prezident Ašraf Ghaní utíkal podle ruských diplomatů ze země s velkým množstvím peněz, které chtěl přepravit v autech a ve vrtulníku. Napsala to agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčího ruské ambasády v Afghánistánu. Jiný zdroj tuto informaci nepotvrdil.

Ria Novosti či server India Today také uvedly, že Ghaní je nyní v Ománu, který to ale popřel. V neděli agentury psaly, že Ghaní utekl do Uzbekistánu či Tádžikistánu.

Prezident Ghaní z Kábulu prchal s hromadou peněz, tvrdí ruští diplomaté

Zahraniční

22:13 - Američané by neměli bojovat a umírat ve válce, ve které ani samy afghánské síly nechtějí bojovat, uvedl americký prezident Joe Biden. Spojené státy utratily za válku v Afghánistánu přes bilion dolarů, daly tamním vládním jednotkám všechny prostředky, aby mohly vyhrát boj o svou budoucnost.

21:55 - Musíme zabránit vlně uprchlíků, která teď začně proudit z Afghánistánu, oznámil v projevu francouzský prezident Emmanuel Macron. Evropská unie podle něj spustí iniciativu, která se zaměří na boj proti pašeráckým gangům, které nepochybně současné chaotické situace využijí.

„Afghánistán nesmí být útočištěm pro teroristy,” řekl Macron v reakci na ovládnutí země islamistickým hnutím Tálibán.

Tálibán na afghánské miliardy nedosáhne. Zmrazí je Američané

Ekonomika

21:35 - Turecká vláda opustila svůj původní plán na vyslání vojáků na kábulské letiště. Jako důvod uvedla „totální chaos” po odchodu aliančních vojsk z Afghánistánu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na dva zdroje z tureckých bezpečnostních složek. Turecko je nicméně ochotno poskytnout Tálibánu technickou podporu na letišti v případě, že o to požádá.

21:15 - Americký prezident Joe Biden přistál ve Washingtonu. Okolo 21:45 SELČ by měl v Bílém domu pronést speciální projev k národu.

20:03 - Britský premiér Boris Johnson vyzval k uspořádání virtuální schůzky lídrů nejsilnějších ekonomik ze skupiny G7 k situaci v Afghánistánu, nad nímž převzalo vládu radikální hnutí Tálibán. Schůzka by se podle Johnsona měla konat v nejbližších dnech.

Američané se dohodli s Tálibánem. Evakuaci lidí z Kábulu bránit nebude

Svět

20:01 - Rada bezpečnosti OSN vyzvala k ustavení nové vlády v Aghánistánu, okamžitému ukončení násilností a k zajištění volného přístupu k humanitární pomoci.

19:33 - Americký prezident Joe Biden kvůli překotnému dění v Afghánistánu předčasně ukončil dovolenou a vrátil se do Washingtonu. Na 21:45 SELČ je v Bílém domě oznámena tisková konference. Americká média by ji měla přenášet živě.

18:27 - Američtí vojáci zastřelili dva ozbrojence na letišti v Kábulu. USA se tam snaží obnovit provoz, vysílají dalších 1000 vojáků, uvedlo americké ministerstvo obrany.

Da ozbrojení muži začali podle Pentagonu na letišti střílet na americké vojáky. Ti palbu opětovali a útočníky zabili. Podle předběžných informací jeden Američan utrpěl zranění, oznámil mluvčí Pentagonu John Kirby s tím, že ozbrojenci pravděpodobně nepatřili k Tálibánu.

Tálibán jsme odhadli dobře. Naše vláda to podcenila, stěžují si američtí zpravodajci

Zahraniční

18:21 - Generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres při dnešním zasedání Rady bezpečnosti OSN vyzval k ukončení násilností v Afghánistánu a k respektování lidských práv místních obyvatel, zejména žen a dívek.

„Mezinárodní komunita se musí sjednotit a ujistit se, že Afghánistán již nebude využíván jako platforma nebo úkryt pro teroristické organizace,” řekl generální tajemník na mimořádné schůzi RB OSN svolané kvůli situaci v asijské zemi, kterou ovládli povstalci poté, co odtud odešla zahraniční vojska.

Rada bezpečnosti i další státy by podle Guterrese měly usilovat rovněž o to, aby byla respektována základní lidská práva Afghánců. Generální tajemník je „zvláště znepokojen přibývajícími zprávami o porušování práv afghánských žen a dívek”.

17:59 - Slovensko poskytne azyl deseti Afgháncům. Potvrdil to slovenský premiér Eduard Heger. „Naše vláda se rozhodla poskytnout azyl deseti občanům Afghánistánu, kteří v uplynulých letech intenzivně spolupracovali s členskými zeměmi Evropské unie,“ řekl Heger ve videu zveřejněném na sociální síti.

Uzbeci sestřelili afghánský vojenský letoun

Svět

17:27 - Hnutí Tálibán nebude mít přístup k finančním rezervám, které drží afghánská centrální banka v USA. Podle AFP to oznámil nejmenovaný americký činitel.

15:59 - České vojenské evakuační letadlo letící pro afghánské spolupracovníky ČR přistálo plánovaně v ázerbájdžánském Baku. Řeší se další postup.

15:29 - Evropská unie se společně se členskými státy snaží urychleně najít řešení pro přesídlení afghánských spolupracovníků a jejich rodin do bezpečí, uvedl mluvčí Evropské komise. Kvůli situaci v Afghánistánu se v úterý sejdou ministři zahraničí unijní sedmadvacítky, oznámil zároveň šéf diplomacie EU Josep Borrell.

15:05 - Nejméně dva Afghánci údajně zahynuli, když se pokusili opustit Kábul zachycení na vnější straně amerického vojenského letounu a z výšky spadli na zem.

Zoufalí Afghánci se připoutali k podvozku letadla a zemřeli, ukazují videa

Zahraniční

14:47 - Rakousko chce s pomocí Evropské unie zřídit deportační střediska v zemích okolo Afghánistánu, kam by měli být posíláni odmítnutí žadatelé o azyl z této země. Příslušný návrh Vídeň představí na středečním zasedání unijních ministrů vnitra

14:33 - Katar, který má dobré kontakty s afghánským radikálním hnutím Tálibán, pomáhá s evakuací diplomatů a zahraničních zaměstnanců mezinárodních organizací, kteří se snaží dostat z Afghánistánu.

Bojovníci Tálibánu konfiskují zbraně civilistům

Svět

14:31 - Americká armáda zastavila evakuace z kábulského letiště, aby uvolnila letištní plochu.

14:30Německo chce otevřít letecký most mezi Afghánistánem a Uzbekistánem, s jehož pomocí plánuje evakuovat ze země své občany a také afghánské spolupracovníky. Německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová hovoří o dosud nejrozsáhlejší evakuační misi německé armády.

Milice pustila tlumočníka, který pracoval pro Česko. Je zbitý, ale živý

Zahraniční

14:20 - Afghánskou metropoli se snaží opustit tisíce lidí poté, co ji v neděli obsadilo islamistické hnutí Tálibán. Vojenskými letadly jsou z mezinárodního letiště v Kábulu evakuováni také diplomaté řady světových zemí včetně Čechů a jejich spolupracovníků. První české vojenské letadlo, které z Afghánistánu přepravilo 46 Čechů a jejich spolupracovníků s rodinami, již v pondělí ráno přistálo v Praze. Podle ministerstva obrany další evakuační letadlo z Prahy odstartovalo po 11. hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám