Hlavní obsah

Afrika čelí nejhoršímu útoku kobylek za dekády, největší hejno má 60 km

Východní Africe hrozí hlad, protože ji pustoší nejpočetnější hejna kobylek, správně tedy sarančí pustinných (Schistocerca gregaria), za celá desetiletí. To největší ve východní Keni je dlouhé 60 km a široké 40 km. I menší ale spotřebuje denně potraviny, které by stačily pro 35 000 lidí, uvedl list The Guardian. Zničeny byly pásy úrody o rozloze 5000 km čtverečních.

Afrika čelí nejhoršímu útoku kobylek za dekády, největší hejno má 60 km

Kobylky už zpustošily úrodu v části Keni, kde zabírala některá hejna rozlohu až 100 kilometrů čtverečních, a Somálska, kde ohrožují především poloautonomní oblast Puntland. Zničena byla úroda i v části Etiopie.

Hejna kobylek už dosáhla Ugandy a Tanzanie, uvedla OSN, podle níž tak hrozí hlad dalším milionům lidí.

„Šíří se jako požár, takže představují skutečně velké nebezpečí, řekl komisař pro ochranu úrody na ugandském ministerstvu zemědělství Stephen Byantwale. Dodal, že se proti nim nasadily insekticidy: „Používáme motorizované rozstřikovače, drony a ruční postřikovače.“

Insekticidy, které se považují za nejúčinnější prostředek proti tomuto žravému hmyzu, se rozstřikují ze tří najatých letadel i v Tanzanii, kde se kobylky přiblížily ze severu až ke Kilimandžáru.

Hubení sarančat pomocí insekticidů

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Letošní invaze je nejhorší za několik desetiletí. Na východ Afriky se sarančata rozšířila z oblasti Rudého moře, z Jemenu a z Ománu. Důvodem byly silné deště v říjnu 2018, které přinesla cyklóna Luban. Po deštích se rozbujela vegetace, kterou se saranče živí. Z oblasti se nejprve rozšířila podél celého Rudého moře a některá hejna se dostala až do Íránu a Pákistánu. Další zůstala v oblasti a začala se exponenciálně množit. V červnu se dostala sarančata na jižní břeh Rudého moře a rozšířila se do východní Afriky, kde se dále množila, k čemuž přispěly silné deště vedoucí v říjnu a k listopadu k záplavám.

Sarančata pustinná na severu Keni

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Jejich počet byl tak velký, že se začala rojit. Zatímco obvykle žijí sarančata samotná, v případě, že je jich mnoho, začnou se shromažďovat do ohromných rojů s miliardou jedinců o ploše 20 kilometrů čtverečních, které spotřebují 2000 tun potravy denně. K agregaci do hejn, podle níž má druh své latinské jméno, přispívá zvýšené vylučování serotoninu. V hejnu se pak chování změní.

Panují obavy, že by se kobylky mohly dostat až do Jižního Súdánu sužovanému občanskou válkou, kde beztak panuje hlad.

Od roku 1900 udeřila sarančata pustinná šestkrát, poslední v letech 1987 až 1989. Naposled byla hejna sarančí pozorována v letech 2003 až 2005. [celá zpráva]

Ranger Gabriel Lesoipa obklopen sarančaty

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

I současná invaze sarančí se dává do spojitosti s klimatickými změnami, i když přímá vazba se jen těžko prokazuje. Na počátku každé cyklické invaze stojí velké cyklóny a těch v posledních letech v Indickém oceánu přibylo, uvedl specialista na kobylky z organizace OSN pro potraviny a zemědělství (FAO) Keith Cressman.

Cyklóny přinesou prudké deště, po který v aridních oblastech vyraší rostliny, jimiž se sarančata živí.

Už v roce 2015 po cyklonu pustošila sarančata Madagaskar.

Hejno sarančat pustinných v Keni

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků