Hlavní obsah

Kim si stěžoval na špatného tvůrčího ducha severokorejské spartakiády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un otevřeně kritizoval jednu z největších propagandistických akcí v KLDR, místní masové hry, což je obdoba spartakiády dotažená ad absurdum.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejské masové hry Video: Reuters

 
Článek

Státní tisková agentura KCNA uvedla, že Kim „vážně kritizoval tvůrce her za špatného tvůrčího ducha a neodpovědný přístup k práci, přičemž poukázal na obsah a formu děl“.

Kim podotkl, že umělci „mají velmi důležitou roli v socialistické kultuře“. Podle KCNA dal umělcům „důležitý úkol pro správné uvádění revoluční politiky naší strany v literatuře a umění“. Kim už dříve vyzýval k novému přístupu k propagandě.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský předseda Kim Čong-un na zahájení masových her

Severokorejské hry, které začaly v pondělí na stadionu 1. máje pro 150 000 lidí, jsou mamutí propagandistickou akci, které se účastní desetitisíce lidi včetně velkého počtu dětí. Mají oslavovat zemi a posilovat morálku jejích obyvatel. Měsíce pilované výstupy zobrazují události z historie Koreje i z moderního života. Letos nesou název Země lidí.

Jsou bedlivě sledované, protože choreografie ukazují, jaké jsou priority vedení země - zda ekonomický rozvoj, nebo posilování armády.

Kimova kritika však není zcela neobvyklá, řekla stanici BBC expertka na KLDR I Min-jong: „Kim Čong-un veřejně kritizuje ministerstva a špatné pracovní výkony.“ Kritika podle ní sahá od veřejných představení až po špatnou starost o stromy.

Kritiku je podle ní potřeba vidět v kontextu posledních měsíců, protože po únorovém summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v březnu Kim řekl, že severokorejská propaganda potřebuje inovovat. Od té doby se státní média věnují propagandistické práci a varují před „buržoazním stylem života“ a „nesocialistickými fenomény“, dodala.

Před summitem Pchjongjang zmírnil tradiční vyostřenou kritiku Jižní Koreje a Washingtonu. Neúspěch summitu však znepokojil severokorejské vedení, které si potřebuje upevnit pozice.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce na zahájení masových her se svou ženou a sestro (vlevo)

Zahájení her naznačilo, že severokorejský vyjednavač Kim Jong-čchol není v pracovním táboře, jak spekuloval jihokorejský list Čoson Ilbo. [celá zpráva] Byl zachycen mezi hosty. [celá zpráva]

Po padesáti dnech se na veřejnosti objevila i Kimova sestra, která ho doprovázela na jednání s Američany i Jihokorejci. Seděla nedaleko vůdce. Zřejmě ale už není členkou politbyra.

Podle televize CNN žije i diplomat Kim Hjok-čchol, o němž list Čoson Ilbo psal, že byl popraven. Je ale ve vazbě a vyšetřují ho kvůli tomu, že summit selhal. Severokorejské vedení ho kritizuje, že nesprávně informoval o amerických záměrech. Podle CNN zatím nebylo o jeho osudu rozhodnuto, ale stále mu hrozí tvrdý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám