Hlavní obsah

Tálibán oznámil, že se s USA domluvil na dohodě o míru v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá
Aktualizováno

Tálibán a USA dojednali mírovou dohodu, která počítá se stažením zahraničních vojsk z Afghánistánu do 18 měsíců od podepsání, tvrdí tálibánské zdroje. Americká strana to nepotvrdila, ale její velvyslanec u jednání Zalmay Khalilzad podle AFP oznámil, že v jednání v katarském Dauhá došlo k průlomu, který ocenil.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký vyjednavač s Tálibánem Zalmay Khalilzad

Článek

Tálibán oznámil jen, že důležitou součástí dohody je příměří. Zatím však nebyl potvrzen časový plán. Podle serveru US News Tálibán během jednání slíbil, že nedovolí, aby na území Afghánistánu působila teroristická uskupení, jako je Al-Káida.

Jednání v Kataru trvala šest dnů, což je delší doba, než byla plánována. V pátek hnutí oznámilo, že novým vyjednavačem byl jmenován mulla Abdul Ghání Baradar, který Tálibán spoluzakládal.

Zvláštní vyslanec USA pro mír Zalmay Khalilzad, který byl kdysi americkým velvyslancem v Afghánistánu, míří do Kábulu, aby informoval o výsledcích prezidenta Ašrafa Ghaního. Potvrdil to na Twitteru: „Po šesti dnech v Dauhá mířím do Afghánistánu na konzultace. Schůzky tady byly mnohem produktivnější, než ty v minulosti. Udělali jsme zřetelný pokrok v klíčových otázkách. Rozhovory brzy obnovíme. Máme dost témat, na kterých je třeba pracovat. Nic není schváleno, dokud není schváleno všechno a musí to zahrnovat vnitroafghánský dialog a úplné příměří.”

Zatím není jasné, jaký postoj afghánská vláda zaujme. Tálibán s ní odmítl jednat, protože ji označil za loutku v rukou Američanů. Jednání tálibů s představiteli Afghánistánu začnou, jakmile bude příměří zavedeno, oznámilo hnutí.

Cílem jednání je ukončit nejdelší válku, kterou vedou Spojené státy. Od americké invaze do Afghánistánu po atentátech Al-Káidy na New York a Washington z 11. září 2001 už uplynulo 17 let.

Tálibán v současné době působí na polovině země, přičemž některé oblasti zcela ovládá. Pokračuje v útocích na afghánské vládní síly i zahraniční vojáky. Pondělní útok v provincii Vardak si vyžádal životy 120 lidí. Při odvetných náletech zahynulo 29 osob.

Tálibán je sice militantní radikální hnutí, nikdy ale nemělo jiný zájem, než vládnout v Afghánistánu a neplánovalo útoky na USA nebo západní země.

Reklama

Výběr článků

Načítám