Hlavní obsah

NATO a Rusko společně vyzkoušely alternativu k Suezskému průplavu

Francouzské a ruské námořnictvo společně otestovaly nadějnou severní mořskou cestu kolem arktického pobřeží Ruska. Ta by se díky tání ledu mohla stát možnou budoucí alternativou k Suezskému průplavu. Severní mořskou cestou bylo dosud možné plout jen v doprovodu ledoborce, což je příliš nákladné.

Foto: Wikipedia/Creative Commons/cdelplace

Francouzská loď týlového zabezpečení Loire, jde o sesterskou loď Rhony.

Článek

Francouzská loď týlového zabezpečení Rhona vyplula z norského přístavu Tromsö a přistála u Aleutských ostrovů nedaleko Aljašky, které jsou územím Spojených států.

Protože plavidlo nemá speciální ochranu proti ledovým krám, sledovala jeho plavbu rádiová služba ruského vojenského námořnictva, napsala agentura Interfax. Ruské záchranářské týmy byly připraveny v případě nouze francouzským námořníkům pomoci.

Loď NATO poprvé v těchto končinách

Jednalo se o první případ, kdy vojenská loď Severoatlantické aliance plula popisovanou cestou kolem ruských arktických břehů.

Foto: Novinky.cz s použitím Wikipedia

Severní mořská cesta byla dosud velmi nákladná, protože vyžadovala doprovod drahého jaderného ledoborce. Globální změna klimatu však mění možnosti. Podle listu The Independent byla v březnu v Beringově moři hladina ledu nejnižší v dosavadní historii měření a teploty zde byly 30 stupňů nad dlouhodobým průměrem.

Podle expertů by se přeprava severní mořskou cestou mohla stát ekonomicky realizovatelná v roce 2040, pokud bude led tát současným tempem. Může se to však stát i dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám