Hlavní obsah

Malajsie bude soudit dvě ženy, které podnikly vražedný útok na bratra Kim Čong-una

– Kuala Lumpur

Dvě ženy, které loni v únoru na letišti v Kuala Lumpuru podnikly útok na Kim Čong-nama, polorodného bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, budou souzeny za pokus o vraždu. Malajsijský soud rozhodl, že důkazy, které proti nim svědčí, jsou dostatečné. Proces tak může proběhnout. Kim Čong-nam měl kdysi převzít moc v Severní Koreji, ale upadl v nemilost a rozhodlo se, že novým vůdcem bude Kim Čong-un.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podezřelé z vraždy Kim Čong-nama přivezli k souduVideo: Reuters

 
Článek

Indonésanka Siti Aisyahová a Vietnamka Doan Thi Huong byly zadrženy krátce po činu. Obě jsou jediné podezřelé, které skončily ve vazbě. Čtyři Severokorejci, kteří jim předali jed VX, jež obě ženy nastříkaly Kimovi do obličeje, ze země utekli do vlasti.

Obžalované se od svého zadržení hájí tím, že je oklamali severokorejští agenti, kteří jim namluvili, že jde o neškodný kanadský žertík pro skrytou kameru. Podle obhajoby neměla ani jedna z žen k vraždě Kim Čong-nama žádný motiv a staly se jen pěšáky zataženými do politicky motivované vraždy zosnované Severní Koreou.

Foto: Yam G-Jun, ČTK/AP

Vietnamku Doan Thi Huong odvádějí od soudu v Malajsii.

Soudce Azmi Ariffin však uvedl, že z důkazů obžaloby je patrné „dobře naplánované spiknutí” mezi oběma ženami a čtyřmi Severokorejci podezřelými z plánovaní vraždy. Fáze obhajoby může trvat měsíce, uvedla agentura AP. Jak soudce dodal, nemůže „vyloučit, že šlo o politickou úkladnou vraždu”, nicméně konkrétní důkazy pro to neexistují.

Obhajobu žen odmítl s tím, že na letišti nebyl žádný skrytý tým kameramanů. Podezřelé podle něj bylo i chování obou žen zachycené na bezpečnostních kamerách: „Chování ukázalo, že věděly, že tekutina na jejich rukou je toxická. Obě se snažily nepotřísnit se a ruce si umyly.“

Foto: Lai Seng Sin, Reuters

Indonésanku Siti Aisyahovou odvádějí od soudu

Indonéského velvyslance v Malajsii rozhodnutí soudu o pokračování procesu šokovalo. Jak ale ambasador Rusdi Kirana uvedl, jeho vláda bude soudní rozhodnutí respektovat. „Nevěděla nic, byla oklamána, případ je vykonstruovaný,“ řekl otec Indonésanky agentuře AFP.

Kim Čong-nam byl nejstarším synem bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Před smrtí žil řadu let v zahraničí, neboť v KLDR upadl v nemilost, když jel do Tokia pod cizí identitou a byl odhalen. Analytici předpokládají, že ho Kim Čong-un, který měl stejného otce, ale jinou matku, mohl vnímat jako ohrožení své vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám