Hlavní obsah

Atentátnice Kimova bratra se vrátily na místo činu

– Kuala Lumpur • Aktualizováno

Dvojice žen obžalovaných v Malajsii ze spáchání atentátu na Kim Čong-nama, bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, se v úterý kvůli rekonstrukci vraždy vrátila na místo činu na mezinárodním letišti v Kuala Lumpur. Ženy podle pitevní zprávy Kima otrávily bojovým plynem VX.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podezřelé z vraždy Kim Čong-nama při rekonstrukci na letišti v Malajsii doprovázely davy policistůVideo: AP

 
Článek

Indonésanku Siti Aisyahovou a Vietnamku Doan Thi Huongovou do letištní haly, kde letos v únoru Kim Čong-namovi vetřely prudce jedovatou látku do obličeje, doprovázela početná policejní jednotka. Obě měly na těle neprůstřelné vesty.

Podle agentury Reuters působila Vietnamka Huongová uprostřed rekonstrukce unaveně a Indonésanka Aisyahová se rozplakala. Oběma byla poskytnuta kolečková křesla.

Foto: , ČTK/AP

Vietnamka Doan Thi Huongová na letišti v Kuala Lumpur

Mladé ženy tvrdí, že o vražedném plánu nic netušily a myslely si, že jsou součástí žertu natáčeného na skrytou kameru. Přítomnost bojové látky VX, která je na seznamu chemických zbraní zakázaných OSN, byla prokázána na jejich šatech i těle. Jejich akci zachytily kamery na letišti. Ke Kimovi přistoupily postupně každá zvlášť a zezadu.

Foto: Lai Seng Sin, Reuters

Policisté vedou Indonésanku Siti Aisyahovou.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že ženy, jež měla navést čtveřice severokorejských zástupců v zemi, kteří v den vraždy z Malajsie odjeli, věděly, co dělají. Oběma hrozí trest smrti.

Kim Čong-nam byl starším bratrem vůdce KLDR Kim Čong-una. Žil dlouhodobě v dobrovolném exilu v Macau a v Kuala Lumpuru 13. února přestupoval. Po napadení ženami si stěžoval na poruchu zraku a byl převezen do nemocnice, kde zakrátko zemřel.

Foto: Lai Seng Sin, Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám