Hlavní obsah

Tálibán poprvé jednal s Washingtonem

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánské povstalecké hnutí Tálibán v rámci předběžné diskuse o plánech na možné mírové rozhovory vedlo už první přímé jednání se zástupci Spojených států. V sobotu to sdělil list The New York Times (NYT) s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného činitele Tálibánu.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Americký voják v Afghánistánu (archivní foto z roku 2011)

Článek

Setkání s Alice Wellsovou, pověřenkyní pro jižní Asii, a dalšími diplomaty v Kataru by podle něho mohlo být pokusem o nastartování dialogu, jehož výsledkem mělo být ukončení dosud nejdelší vojenské angažovanosti USA.

Ministerstvo zahraničí ve Washingtonu podle NYT schůzku ani nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. Nepopřelo však cestu Wellsové do Kataru, kde má Tálibán polooficiální zastoupení.

„Ví se však, že tálibové už delší dobu požadují přímá vyjednávání s Američany. Pokud by se tak stalo, šlo by o zásadní změnu postoje. Bílý dům až dosud trval jen na dialogu Kábulu s Tálibánem,“ připomněl NYT.

Útok na školu porodních bab

Výbušnina explodovala v sobotu v Džalálábádu, hlavním městě východoafghánské provincie Nangarhár, poblíž školicího střediska pro porodní asistentky.

„Zemřeli tři lidé – řidič a dva členové ochranky – studentky a jejich pedagogové vyvázli bez zranění,“ sdělil televizi CNN Mustafa Chání, mluvčí regionálního úřadu pro zdravotnictví s tím, že jeden z útočníků zahynul při výbuchu bomby na těle a druhý při přestřelce s vládními vojáky.

K zodpovědnosti za atentát se bezprostředně poté nikdo nepřihlásil, avšak na východě Afghánistánu, a především v provincii Nangarhár operují jak Tálibán, tak Islámský stát.

Zůstalo 14 tisíc vojáků z USA
USA a spojenecké síly NATO oficiálně ukončily bojovou misi v Afghánistánu v roce 2014
V zemi je však v rámci mise NATO Rozhodná podpora (Resolute Support) na 14 tisíc vojáků
Cvičí, podporují a řídí afghánské síly
Vykonávají protiteroristické operace proti Islámskému státu a al-Káidě

Reklama

Výběr článků

Načítám