Hlavní obsah

Vítězem voleb se prohlásila kriketová hvězda Imran Chán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánská strana Hnutí za spravedlnost (PTI), vedená kriketovým hráčem Imranem Chánem, míří k vítězství v pákistánských parlamentních volbách. Plyne to z neoficiálních průběžných výsledků. Chán už se za vítěze prohlásil. PTI ale nebude mít v Národním shromáždění majoritu. Účast ve středečních volbách se pohybovala podle agentury AFP lehce nad 50 procenty. Dosud vládnoucí Pákistánská muslimská liga už výsledky odmítla a míní je napadnout.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Imran Chán míří do premiérského křesla.

Článek

Výsledky po sečtení necelé poloviny hlasů napovídaly, že by PTI získala 113 mandátů v 272členném Národním shromáždění.

Podle zpravodaje BBC v Pákistánu Secundera Kermaniho by PTI mohla být schopna sestavit vládu s podporou malých stran a nezávislých kandidátů.

Chán se míní zaměřit na ekonomiku, rupie slábne a devizové rezervy docházejí. Spekuluje se i o tom, že by země požádala o půjčku Mezinárodní měnový fond.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Příznivci PTI slaví průběžné vedení strany ve volbách

Imran Chán, který vedl pákistánský kriketový tým, jenž v roce 1992 vyhrál Světový pohár, však čelí obviněním z vazeb na armádu a její tajnou službu ISI.

Zatím druhé místo přisuzuje sčítání dosud vládnoucí Pákistánské muslimské lize Naváz (PML-N), která by měla podle průběžných výsledků získat 64 křesel. Je ale pravděpodobné, že výsledky voleb napadne.

„Pákistánská muslimská liga zcela odmítá výsledky voleb v roce 2018 kvůli patrným a velkým nesrovnalostem,” uvedl na Twitteru bratr bývalého premiéra Šahbaz Šaríf, který nyní stranu vede.

Stěžoval si, že hlasy byly sčítány bez dozorů PML-N a nebyly napsány na patřičný formulář číslo 45. Objevily se také záběry předem podepsaných formulářů bez aktuálních výsledků.

Strana mluví o netolerovatelném způsobu, jak bylo zacházeno s právem volit. „Uplatníme všechny politické a právní možnosti k nápravě zjevných excesů, které zahrnují zejména manipulace (s hlasy). Výsledky postavení na masivní manipulaci způsobí zemi nenapravitelné škody,“ napsal také na Twitteru Šahbaz Šaríf.

Strana si už před volbami stěžovala, že se stala terčem operací mocných bezpečnostních sil podporovaných soudy. V neděli soudce nejvyššího soudu podpořil její obvinění, když řekl, že vojenská tajná služba ISI pronikla do soudního systému.

Klíčová postava PML-N, bývalý premiér Naváz Šaríf, si ve vězení odpykává desetiletý trest za korupci.

Na třetím místě se drží Pákistánská lidová strana (PPP), kterou vede 29letý Bilavál Bhutto Zardárí, syn zavražděné pákistánské expremiérky Bénazír Bhuttové a někdejšího prezidenta Ásifa Alího Zardárího. Ta má zatím 43 křesel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám