Hlavní obsah

Krejčíř si stěžuje na podmínky ve vězení, prý ho chtějí donutit k sebevraždě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Radovan Krejčíř si stěžuje na podmínky ve věznici v Jižní Africe, kde si musí odpykat 35 let za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami. Domnívá se, že úřady ho chtějí zabít, nebo ho donutit, aby spáchal sebevraždu.

Foto: repro, Novinky

Radovan Krejčíř u soudu v JAR

Článek

„Jsem přesvědčen, že jednání úřadů mne má zabít nebo mě dotlačit do situace, kdy pro mne budou podmínky neúnosné a já budu donucen se zabít,“ uvedl Krejčí ve stížnosti podle serveru Huffington Post.

„Přestože jsem Východoevropan, jsem nucen jíst jídlo, které je vždy studené a většinou určené pro lidi zvyklé na africkou stravu... Je mi odepřena adekvátní zdravotní péče v mých četných zdravotních potíží týkajících se dýchacího a pohlavního ústrojí a boulí na kůži, které nebyly diagnostikovány,” citoval server z Krejčířových stížností.

Drží mne ve zvířecích podmínkách, žádná lidská bytost si nezaslouží být zavřena v kleci.
Radovan Krejčíř

Server The South African napsal, že Krejčíř si nově stěžoval, že jeho cela je příliš malá, byl mu zabaven počítač a nemůže se Skypem spojit s rodinou.

Krejčíř tvrdí, že žije v cele o ploše 3,9 metru čtverečních, což neodpovídá mezinárodně uznávanému minimu 5,5 metru čtverečních. ”Drží mne ve zvířecích podmínkách, žádná lidská bytost si nezaslouží být zavřena v kleci,” citoval Krejčíře server Times Select.

Podle serveru Huffington Post soud už nařídil, aby byla Krejčířovi poskytnuta ortopedická matrace a počítačové vybavení, aby se mohl připravit na proces, kde bude čelit dalším obviněním z vraždy, plánu spáchat vraždu, podvodu a pokusu o útěk.

Krejčíř je v JAR vězněn od roku 2013; zatím byl odsouzen v roce 2016 jen v případu pokusu o vraždu Bhekiho Lukheleho v souvislosti s pašováním metamfetaminu. V JAR je spojován s dalšími zločiny včetně vražd a několikanásobného pokusu o útěk z vězení.

Vydání do Česka

Jihoafrické sdělovací prostředky připomínají Krejčířovy potíže se zákonem v České republice, odkud uprchl roku 2005. Česká republika o jeho vydání usiluje od roku 2007, před třemi lety byl ve své vlasti odsouzen k 15 letům vězení za snahu o vytunelování státního podniku Čepro a přípravu vraždy celníka, Krejčíř se proti tomuto rozsudku loni odvolal.

V JAR se Krejčíř nejprve snažil extradiční proces zpomalit žádostí o politický azyl, ale před dvěma lety tuto žádost stáhl, a vydávací řízení tak mohlo pokračovat. Letos jihoafrický soud rozhodl, že Krejčíř může být Česku předán, ovšem konečné slovo o případném vydání bude mít jihoafrický ministr spravedlnosti Michael Masutha.

Reklama

Výběr článků

Načítám