Hlavní obsah

Bál se o život? Svět spekuluje, proč Kim nepoužil připravené pero

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obava o život, nebo snaha za každou cenu tajit svůj zdravotní stav? Světová média se dohadují, proč Kim Čong-un nepodepsal po schůzce s americkým prezidentem Donaldem Trumpem společné prohlášení perem připraveným na stole, ale perem, které mu podala jeho sestra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un podepsal historickou dohodu vlastním peremVideo: Reuters

 
Článek

V místnosti, kde Trump s Kimem podepsali společné prohlášení o denuklearizaci Korejského poloostrova, byla na stole připravena dvě pera. Na obou byl zlatým písmem podpis prezidenta Trumpa. Psací potřebu na místě, kde měl usednout vůdce KLDR, krátce před podpisem dokumentu pečlivě očistil člen Kimovy ochranky v bílých rukavicích.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Pero, které bylo na stole připravené k podpisu, člen ochranky Kim Čong-una pečlivě otřel.

Kim Čong-un ale nakonec očištěné pero nepoužil a prohlášení podepsal tím, které mu podala jeho sestra Kim Jo-čong, jedna z jeho nejbližších spolupracovnic. Psací potřeba poskytnutá Američany tak zůstala nedotknuta ležet na stole.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Člen ochranky pero pečlivě otřel a položil na místo, Kim Čong-un nakonec použil pero podané svou sestrou.

Server britského listu The Daily Telegraph napsal, že se Kim mohl obávat o svou bezpečnost, ale spíše se chtěl vyhnout tomu, aby Američané získali z potu informace o jeho zdravotním stavu.

Jihokorejský deník Čoson ilbo v této souvislosti už před summitem napsal, že si Kim na vrcholnou schůzku dovezl i vlastní přenosnou toaletu. Chtěl tím údajně zabránit tomu, aby mohly cizí rozvědky analyzovat jeho stolici. Přenosnou toaletu s sebou vozil už také otec současného severokorejského vůdce Kim Čong-il.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si bere pero k podpisu společného prohlášení od své sestry.

Reklama

Výběr článků

Načítám