Hlavní obsah

Afghánští klerici dali do klatby sebevražedné atentáty, hned se stali terčem útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Sebevražedný atentátník se v pondělí odpálil v afghánské metropoli Kábulu u velkého stanu, kde se soustředili muslimští klerici. Zaútočil ve chvíli, kdy odcházeli z rady duchovních, která vyzvala k míru a na sebevražedné atentáty vydala fatvu. Podle agentury Reuters při útoku zemřelo nejméně 12 lidí.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští policisté na místě atentátu

Článek

Shromáždění Nejvyšší rady ulemů, tedy islámských učenců a duchovních, se účastnilo asi 2000 lidí. Atentátník se odpálil ve chvíli, kdy duchovní opouštěli velký stan na západě města, kde se shromáždění konalo.

Policejní šéf kábulského pátého okrsku Ghafor Aziz řekl, že se atentátník odpálil u vchodu do areálu. Kdyby se dostal dál, bylo by podle policisty obětí více.

Duchovní odcházeli poté, co Nejvyšší rada ulemů vydala výnos, kterým uvalila fatvu na sebevražedné útoky. Zakázala je, protože jsou v rozporu s islámským právem, a současně vyzvala k mírovému urovnání poměrů v zemi.

„Pokračující válka v Afghánistánu je nezákonná a nemá oporu v šaríi. Je nelegální podle islámského práva a není ničím jiným než proléváním krve muslimů,“ uvedli.

V prohlášení se obrátili na radikální islamistické hnutí Tálibán, které stojí za řadou sebevražedných útoků. „Vyzýváme Tálibán, aby kladně odpověděl na nabídku míru ze strany afghánské vlády, aby se předešlo dalšímu krveprolití,“ vzkázali duchovní. Za zakázané kromě sebevražedných atentátů označili také únosy.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám