Hlavní obsah

Proč si Trump a Kim vybrali Singapur? Je bezpečný a neutrální

Právo, ČTK, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani demilitarizovaná zóna na hranicích KLDR a Jižní Koreje, ani Skandinávie, Ženeva, Varšava či Praha. Americký prezident Donald Trump a vůdce Severní Koreje Kim Čong-un si pro své setkání 12. června vybrali Singapur, a to z řady důvodů.

Foto: Kevin Lamarque/KCNA, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Článek

Za prvé, finanční centrum jihovýchodní Asie je ultramoderním městem s robustní bezpečnostní infrastrukturou a je považováno za jedno z nejbezpečnějších metropolí v Asii.

Za druhé, Singapur dlouhodobě vystupuje jako neutrální stát prosazující multilateralismus a rovnováhu mezi vlivem Číny, USA a Indie.

„Jako neutrální země s konzistentní zahraniční politikou a malý stát bez možnosti poškodit zájmy ostatních je Singapur tím správným místem,“ vysvětlil listu The South China Morning Post Lim Tai Wei ze Singapurského východoasijského institutu.

Přijatelný i pro Čínu

Jako jeden z mála států má také přátelské vztahy jak s USA, které považuje za blízkého partnera (dlouhodobě podporuje americkou vojenskou přítomnost v asijsko-pacifickém regionu), tak s KLDR, která zde má od roku 1975 ambasádu. Také obchodní spolupráce s Pchjongjangem je dávného data – první právnickou firmu a první fastfoodovou restauraci v severokorejském hlavním městě otevřeli právě Singapuřané, a ani uplatnění sankcí OSN vzájemné vztahy významně nepoškodilo.

Členové Kimovy dynastie se zde cítí natolik bezpečně, že zde měli své bankovní účty a jezdili sem na lékařské testy, dodala stanice BBC. V Singapuru, kde od získání nezávislosti v roce 1965 vládne stále stejná strana, navíc platí přísné restrikce pro média a veřejná shromáždění, což zejména Severokorejci vítají.

Singapur navíc „neleží ani příliš blízko KLDR, takže nikdo nemůže tvrdit, že Trump ustoupil Kimovi a absolvuje delší cestu než on,“ podotkl analytik Nah Liang Tuang.

Singapur je dále přijatelný i pro Čínu, jediného velkého spojence KLDR a nezbytného hráče pro mír na Korejském poloostrově – mimo jiné proto, že zde má silný ekonomický a politický vliv (tři čtvrtiny obyvatelstva jsou původem Číňané).

Singapur má také dlouholeté zkušenosti s organizací velkých mezinárodních akcí: před třemi lety se zde poprvé od roku 1949 setkali čínský a tchajwanský prezident a v roce 2007 i letos zde jednalo Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Město také každoročně hostí bezpečnostní fórum Šangri-La, kterého se účastní prezidenti, ministři obrany a vysocí vojenští představitelé asijsko-tichomořských zemí.

A právě hotel Šangri-La, kde se konají schůzky fóra a kde se setkaly i čínská a tchajwanská hlava státu, by podle agentury Bloomberg mohl být i místem summitu USA-KLDR.

Doletí tam i vůdce

Vzhledem k časové náročnosti dorazí asi Kim do Singapuru letadlem. První oficiální mezinárodní let absolvoval tento týden, kdy se v čínském Ta-lienu setkal s prezidentem Si Ťin-pchingem, podle médií ale letadlo běžně používá pro své cesty po KLDR.

Do Číny Kima dopravil severokorejský „Air Force One“ – upravený sovětský Iljušin Il-62, který Severní Korea nazývá Čchamme-1, v překladu Jestřáb lesní, což je národní pták KLDR. Letadlo má renovovaný interiér a v médiích se příležitostně objevily snímky zachycující Kima na palubě. Otázky ale panují kolem funkčnosti letounu vyrobeného v 60. letech.

Podle některých expertů je jedním z důvodů, proč si KLDR přála, aby se summit konal v Asii, právě fakt, že Kimovo letadlo by nemuselo být schopno na vzdálenější místa doletět.

Severní Korea navíc oznámila Mezinárodní organizaci pro civilní letectví (ICAO), že již nebude provádět neohlášené zkoušky mezikontinentálních balistických střel ani dalších raket. Slib Pchjongjangu by mohl umožnit aeroliniím, které se doposud vyhýbaly severokorejskému vzdušnému prostoru, létat po přímějších linkách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám