Hlavní obsah

Trump se sejde s Kimem 12. června v Singapuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump se s vůdcem KLDR Kim Čong-unem setká 12. června v Singapuru. Oznámil to ve čtvrtek na svém twitterovém účtu po návratu ministra zahraničí USA Mika Pompea ze Severní Koreje, kde se dojednávaly podrobnosti schůzky. Trump už před týdnem řekl, že místo čas a schůzky jsou dané, ale neuvedl, kde a kdy se uskuteční.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump v tweetu dodal, že se oba protagonisté pokusí dosáhnout mimořádného okamžiku pro světový mír.

Už v pondělí jihokorejský list Čoson ilbo napsal, že se schůzka pravděpodobně uskuteční v Singapuru. Odvolal se na diplomatické zdroje s tím, že možnost konání tamního summitu „se výrazně zvýšila”. Také jihokorejská tisková agentura Jonhap o víkendu informovala, že favorizovaným místem setkání Trumpa s Kimem je Singapur.

Singapur má velké šance, protože jednání v něm nezvýhodňuje ani jednu stranu a navíc se v něm dá snadno zajistit bezpečnost, zmínil singapurský list Strait Times. [celá zpráva]

Když přicestoval Pompeo do KLDR, kancelář jihokorejského prezidenta Mun Če-ina uvedla: „Očekáváme, že se vrátí s datem a časem schůzky i se zajatci.“ [celá zpráva]

KLDR propustila ve středu tři vězněné Američany, kteří ve čtvrtek brzo ráno dorazili do USA. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám