Hlavní obsah

Soud s Češkou zadrženou v Pákistánu odročili, nepřišli důležití svědci

Islámábád

Soud s Češkou Terezou H., která byla letos v lednu zadržena na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, byl v pátek odročen na 9. května. Nedostavili se totiž někteří předvolaní zaměstnanci letištní celnice, kteří měli být očitými svědky zadržení, sdělila Irena Valentová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

Foto: repro Geo News

Češka zadržená na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu

Článek

Mladá žena je obviněna z pašování drog. U soudního jednání byl přítomen asistent českého honorárního konzula v Láhauru. „Žena se mu zdála být v pořádku. Bohužel se mu ale dnes nepodařilo s ní promluvit," uvedla Valentová.

Obvinění bylo Češce sděleno u předchozího jednání v dubnu. Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům. Žena už dříve u soudu vinu popřela.

Zájem uzavřít smlouvu o vydávání

Pákistánští celníci ji zadrželi 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli celníci v ženině kufru.

České ministerstvo spravedlnosti v březnu uvedlo, že Česko chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Úřad snahu zdůvodňuje právě případem Češky zadržené pákistánskými úřady v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám