Hlavní obsah

Írán má tajný projekt na výrobu jaderných zbraní, tvrdí izraelský premiér

Tel Aviv
Aktualizováno

Írán má tajný projekt týkající se vývoje, výroby a testování jaderných hlavic, prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělním projevu. Izrael prý má důkazy o íránském jaderném programu, které poskytl Spojeným státům. Ty jejich věrohodnost podle Netanjahua potvrdily. Podle Teheránu je tvrzení izraelského premiéra směšné a dětinské, jeho cílem je ovlivnit rozhodování prezidenta USA.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na tiskové konferenci, kde tvrdí, že Írán vyvíjí jaderné zbraně

Článek

Šéf izraelské vlády na tiskové konferenci argumentoval dokumentem, který má mít 55 tisíc stran, a který má podle něj dokládat, že Írán od uzavření jaderné dohody v roce 2015 lže, když tvrdí, že jaderné zbraně nevyvíjí. Podle Netanjahua se jedná o kopie íránských archivů, které se podařilo Izraeli získat.

„Tyto dokumenty jasně dokazují, že Írán hanebně lhal, když tvrdil, že nemá žádný jaderný program,“ řekl Netanjahu.

Podle něj Teherán neustále rozvíjí své jaderné schopnosti. Netanjahu uvedl, že se Írán nedrží dohody a že program vývoje jaderných zbraní přesunul na tajné místo.

Izrael a Írán se nacházejí v pozicích nesmiřitelných nepřátel od dob, kdy byl v Íránu islamisty svržen šáh Pahláví a vytvořila se „islámská republika“.

Server týdeníku Focus poznamenal, že Netanjahu žádné důkazy na tiskové konferenci nepředložil.

Trump dohodu kritizuje

Dohodu s Íránem uzavřely světové mocnosti (Rusko, Čína, Německo, Británie, Francie, EU a USA) v roce 2015. Bylo to ještě v éře předchozího amerického prezidenta Baracka Obamy, současný prezident Donald Trump dohodu kritizuje a zvažuje, že ji USA navzdory nesouhlasu ostatních signatářů vypoví. Trump by měl rozhodnout do 12. května.

Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton v rozhovoru s televizí Fox News řekl, že americký prezident promýšlí návrh, s nímž přijel do Bílého domu prezident Macron. Ten navrhl zachovat současnou dohodu jako jeden ze čtyř pilířů budoucího dokumentu. Další pilíře by se měly týkat období po roce 2025, kdy některá ustanovení dosavadní dohody vyprší, a také by se měly týkat balistických raket.

Americký prezident v pondělí naznačil, že je přístupný dojednání nové jaderné smlouvy s Íránem. Vypovězení nynější smlouvy by ale podle něj nebylo špatným signálem pro jednání s KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám