Hlavní obsah

O Češku zadrženou v Pákistánu se hraje vysoká hra. Bude ji vyšetřovat zvláštní tým

Novinky, aš, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láhaur/Praha

V Pákistánu byl vytvořen Společný vyšetřovací tým (JIT), který má vyšetřit případ Češky, jež se pokusila propašovat z Pákistánu 8,5 kilogramu heroinu. Uvedl to v pátek list Pakistan Today. České ministerstvo zahraničí Novinkám sdělilo, že jeho zástupci jedenadvacetiletou Terezu H. brzy navštíví. Dívka s českou pomocí souhlasila.

Foto: repro Geo News

Češka zadržená na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu.

Článek

Podle zmíněného listu by měl zvláštní tým prošetřit podivné okolnosti, které případ  provázejí. List neuvedl, kdo má tým tvořit, ale zřejmě jde o pokus ukončit válku mezi třemi pákistánskými bezpečnostními složkami, jejíž by mohla být Češka součástí.

Terezu H. zadrželi 10. ledna v Láhauru pákistánští celníci [celá zpráva] poté, co podle zdrojů z letiště prošla dvěma přepážkami, kde působili příslušníci Protinarkotických sil (ANF). Ti ji chtěli opakovaně vydat, celníci to však odmítli.

Zájem o zadrženou Češku navíc projevují i Letištní bezpečností síly (ASF), aby Terezu H. vyslechly, ale celníci opakovali, že ji nejsou připraveni předat.

Po zadržení Terezy H. podnikli celníci razie na několika místech v Láhauru. Použili při tom informace, které jim poskytla při výslechu.

Celní prohlídka Terezy H.Video: Novinky

Objevilo se několik spekulací, proč celníci Terezu H. nechtějí vydat. Zmiňovalo se, že zadržení pro Pákistánce exotické blondýnky, jež je popisována jako modelka, zvyšuje zájem o úřad. Zveřejněno bylo několik fotografií, kde pózují představitelé celníků a příslušníků Federálního vyšetřovacího úřadu (FIA) se zadrženou dívkou, která nemá ani pouta. Několik těchto fotografií se objevilo na sociálních sítích, což vzbudilo pohoršení.

Nelze ale vyloučit, že celníci nepřivřeli oči nad pašováním drog jako zbylé dvě síly nebo že je někdo upozornil. Celníky mohlo zaujmout také to, že dívka je v Pákistánu již počtvrté během krátké doby.

ASF má pošramocenou pověst, protože se ukázalo, že jeden její bývalý představitel byl loni zapleten do rozsáhlého pašování drog z Pákistánu do Londýna na palubě letadel pákistánských národních aerolinek PIA. [celá zpráva]

Česká asistence přijde v řádu dní

Okolo kauzy je více podezřelých okolností, zadržená například hned nepožádala o pomoc české úřady. [celá zpráva] Nakonec tak učinila a brzy by se měla setkat se zástupci české diplomacie.

Nyní je zadržená Češka stále ve vyšetřovací vazbě v Láhauru, v rukou pákistánských celníků. „My jako zastupitelský úřad žádáme o možnost ji navštívit. Vypadá to, že to povolení dostaneme v příštích dnech,“ řekla Novinkám mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám