Hlavní obsah

Kim je mazaný, první kolo vyhrál, prohlásil Putin

Moskva

Kim Čong-un první kolo v napjaté situaci na Korejském poloostrově vyhrál, prohlásil ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin. Kim je podle něj mazaný dospělý politik, který „vyřešil strategický úkol KLDR”.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Severokorejský režim by měl podle Putinova názoru přejít k dialogu o denuklearizaci poloostrova. Krizi totiž vyřeší jen jednání, tvrdí ruský prezident. Je přesvědčen, že Kim „má teď samozřejmě zájem situaci vyřešit, urovnat, zklidnit”.

Korejská krize po dlouhé eskalaci skutečně vykazuje známky uklidnění. Severní Korea se například rozhodla vyslat na nadcházející olympiádu, pořádanou Jižní Koreou, svou výpravu. [celá zpráva] Obě země se také dohodly na obnovení horké linky pro případ vojenského problému. [celá zpráva] Po více než dvou letech navíc došlo k setkání delegací z obou stran demilitarizované zóny. [celá zpráva]

KLDR nicméně dál čelí tvrdé kritice mezinárodního společenství kvůli svému raketovému a jadernému programu, díky němuž se Pchjongjang označuje za „jadernou mocnost” a hrozí útokem na Spojené státy. Rada bezpečnosti OSN přijala už několik rezolucí odsuzující severokorejské ambice, které podepsalo i Rusko. Podle Kima jsou jaderné zbraně namířené jen na USA a Rusko ani Čínu neohrožují.

Reklama

Související články

Severní Korea přijala nabídku k jednání

Severní Korea přijala nabídku Soulu na uspořádání oficiálních rozhovorů, které se uskuteční příští úterý. Oznámila to jihokorejská vláda. Podle jejího mluvčího...

Výběr článků

Načítám