Hlavní obsah

Americký akademik v zajetí Tálibánu je vážně nemocný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Američan Kevin King, jeden ze dvou akademiků, jehož loni v afghánském hlavním městě Kábulu unesli ozbrojenci z Tálibánu, je vážně nemocný a potřebuje naléhavě odbornou péči. Podle agentury Reuters to Tálibán oznámil prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

King má podle prohlášení závažné potíže se srdcem a ledvinami. „Jeho nemoc se zhoršila, jeho nohy jsou napuchlé, občas ztrácí vědomí a jeho stav se každým dnem zhoršuje,“ řekl o Kingovi mluvčí Tálibánu.

„Snažili jsme se ho občas léčit, nemáme ale k dispozici lékařská zařízení, když jsme ve válce,“ dodal.

King působil na Americké univerzitě v Kábulu. Loni v srpnu byl unesen společně se svým australským kolegou Timothym Weeksem.

Afghánští a západní zástupci se domnívají, že je zadržují příslušníci radikální povstalecké sítě Hakkání, která s Tálibánem spolupracuje. Pokus o záchranu rukojmích na východě země několik měsíců po jejich únosu selhal.

Oba akademici se letos objevili na videu zveřejněném Tálibánem. Apelují v něm na své vlády, aby je vyměnily za vězněné členy Tálibánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám