Hlavní obsah

Atentátníci útočili ve dvou afghánských mešitách, desítky obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Sebevražední atentátníci útočili v pátek v afghánských mešitách v Kábulu a v provincii Ghor. Jejich útoky si vyžádaly kolem šedesáti obětí. Jde o další krvavý atentát během jediného týdne. Ty dosavadní si vyžádaly na 120 mrtvých. K útoku v Kábulu se přihlásil Islámský stát.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánští vojáci na místě útoku v Kábulu (ilustrační záběr ze staršího atentátu)

Článek

V šíitské mešitě Imám Zaman v afghánském hlavním městě Kábulu zabil atentátník podle ministerstva vnitra 39 lidí. Tak zní poslední bilance, dříve se uvádělo 30 obětí.

Útok se odehrál kolem šesté večer v době večerních modliteb. „Byla to hrozná scéna,” líčil svědek Ramazán Alí, „každý utíkal pryč.”

Mezi oběťmi jsou podle svědků i ženy a děti, uvedla televize TOLO. Zraněných je 45 a podle ministerstva zdravotnictví jsou mnozí v kritickém stavu.

Atentát v provincii Ghor 

Další desítky mrtvých a zraněných si podle televize TOLO vyžádal atentát v mešitě v provincii Ghor. Policejní mluvčí Abdul Bašír Mudžáhid potvrdil, že došlo k explozi, ale neupřesnil, co ji způsobilo. Podle nejnovější bilance si útok vyžádal 33 mrtvých. Dalších 45 lidí utrpělo zranění.

Podle prvních zpráv byl terčem útoku byl místní vojenský a politický vůdce strany Džamát Fazal Chán, který při atentátu zahynul. Pak se ovšem objevila i spekulace, že měl být terčem útoku Abdal Ahid, bývalý velitel skupiny místních ozbrojenců. Při útoku bylo zabito sedm členů jeho ochranky, osud Ahida zatím není znám.

Jde o další útok v mimořádně krvavém týdnu. V úterý si útok na policejní stanici v provincii Paktíja vyžádal 41 obětí, polovinu z nich tvořili policisté ze stanice. Týž den zemřelo 30 lidí při atentátu v Ghazní. [celá zpráva]

Ve čtvrtek zahynulo 43 vojáků při útoku na vojenskou základnu u Kandaháru. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám