Hlavní obsah

Raketový program KLDR rychle pokročil, připouští Jižní Korea

Soul/New York

Severokorejský raketový program se vyvíjí rychleji, než se předpokládalo, upozornil v úterý jihokorejský ministr obrany Han Min-goo. Své varování na půdě parlamentu přednesl jen pár hodin poté, co Rada bezpečnosti OSN odsoudila poslední zbrojní zkoušku Severní Koreje a vyzvala Pchjongjang, aby neprováděl další testy jaderných a balistických střel. Není vyloučeno, že rada vůči KLDR zpřísní sankce, uvedla agentura Reuters.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská balistická střela Hwasong-12

Článek

Severní Korea v neděli otestovala balistickou raketu středního doletu Hwasong-12 (Mars-12) a oznámila, že už disponuje raketou schopnou nést jadernou hlavici. [celá zpráva]

Její velvyslanec v Číně navíc řekl, že režim je připraven na další testy, „kdykoliv a kdekoliv“.

Ministr obrany Han na půdě jihokorejského parlamentu potvrdil, že severokorejská raketa „úspěšně letěla“. „Je považována za balistickou raketu středního doletu silnějšího kalibru než rakety Musudan, které neustále selhávaly,“ upřesnil. Rakety Musudan mají mít dolet 3000 až 4000 kilometrů.

Na dotaz, zda raketový program KLDR pokročil rychleji, než Jih předpokládal, odpověděl ministr Han: „Ano.“

Skončete s tím, vyzvala Rada bezpečnosti

Nejnovější severokorejský test jednomyslně odsoudila na své mimořádné schůzi Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) a vyzvala Pchjongjang, aby se „upřímně zavázal k denuklerizaci“ a závazek potvrdil konkrétními kroky. Cílem má být spolupráce a snížení napětí na Korejském poloostrově a jeho sousedství. „Rada bezpečnosti žádá, aby Korejská lidově demokratická republika neprováděla žádné další jaderné a balistické raketové zkoušky,“ píše se ve stanovisku rady.

V opačném případě by mohla RB OSN zpřísnit sankce vůči Severní Koreji, zavedené poprvé v roce 2006 a opakovaně zpřísňované v důsledku pěti jaderných testů KLDR. V tomto směru vyvíjejí především Spojené státy tlak na Čínu jako klíčového spojence severokorejského režimu. O zásadní roli Číny v úterý znovu hovořil americký vyslanec pro odzbrojení Robert Wood.

V Soulu mezitím v úterý přijal nový jihokorejský prezident Mun Če-in poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro bezpečnost Matta Pottingera a domluvili se na červnové cestě Muna za Trumpem do Washingtonu. Americký velitel pro oblast Asie a Tichomoří admirál Harry Harris se zase v úterý chystal na schůzku s japonským premiérem Šinzem Abem a ministrem obrany Tomomim Inadou.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám