Hlavní obsah

Syn bin Ládina Hamza sjednocuje džihádisty a vyzval k útokům na západní cíle

Al-Káida se snaží obnovit svůj vliv a aktivity ve světě. Svědčí o tom propagandistická nahrávka, na níž hovoří syn teroristického vůdce Usámy bin Ládina, kterého v roce 2011 zabili Američané. Jeho syn teď slibuje pomstu a vyzývá muslimy, aby pozvedli zbraň, případně provedli teroristický útok. Informovala o tom organizace SITE, která komunikace extremistů na internetu sleduje.

Foto: twitter Alifriends2Ali

Syn Usámy bin Ládina Hamza

Článek

„Pokud můžete pozvednout zbraň, je to správné a dobré, pokud ne, možností je mnoho,“ vzkazuje svým souvěrcům Hamza bin Ládin. Muslimy vyzývá k útokům na Židy, Američany, potažmo obyvatele Západu a Rusy.

Útoky by měly být podle syna někdejšího nejhledanějšího teroristy světa prováděny ve stylu takzvaných osamělých vlků, a to co možná nejjednodušším způsobem. Patrně tím měl na mysli například najíždění autem do davu lidí tak, jak to v poslední době dělají přívrženci Islámského státu.

Podle organizace SITE může rozšíření nahrávky znamenat, že se Al-Káida prostě snaží těžit z popularity bin Ládinových příbuzných. Může to ale znamenat i to, že se mladý bin Ládin chce sám stát lídrem.

„Snaží se napodobovat svého otce. Jeho tón. Také se snaží napodobit poselství, které pronášel jeho otec, a používá přitom stejné pojmy,“ řekl CNN bývalý agent FBI Ali Soufan, jenž se činností Al-Káidy zabýval.

Hamza bin Ládin, kterému je podle dostupných informací 27 nebo 28 let, podle Soufana dospěl do bodu, kdy je připraven postavit se do čela Al-Káidy a pravděpodobně se taky pokusit sjednotit džihádisty z celého světa. Na propagandistických videích se ostatně objevoval už jako malý. Nyní by se ale mohl stát jejich ústřední postavou.

Chýlí se ke sňatku teroristů z rozumu? 

Podle iráckého viceprezidenta Ajáda Alávího není spojenectví Islámského státu a Al-Káidy nereálné. Znesvářené skupiny spolu podle Alávího jednají. „Probíhá diskuse a jednání mezi zástupci lídra Islámského státu Abú Bakra al-Bagdádího a vůdce Al-Káidy Ajmána Zavahrího,“ řekl irácký viceprezident agentuře Reuters.

Hamza bin Ládin

  • Hamza bin Ládin se narodil v roce 1989 nebo 1990.
  • Na veřejnosti se poprvé objevil v roce 2001, kdy se spolu s otcem Usámou bin Ládinem zúčastnil pohřbu v afghánském Kandaháru. Od té doby je nástrojem propagandy, obdobou toho, čemu se na Západě říká kluk z plakátu.
  • Do boje v řadách Al-Káidy se zřejmě zapojil v roce 2005, kdy se na internetu objevila nahrávka, na níž údajně bojuje s pákistánskými vojáky.
  • Na následovníky Al-Káidy se Hamza bin Ládin přímo poprvé obrátil na nahrávce z roku 2015, tedy v patnácti nebo šestnácti letech. Od té doby džihádisty oslovil ještě několikrát. 

V době, kdy takzvaný Islámský stát ztrácí stále další a další území, by mohlo být uzavření spojenectví s Al-Káidou logickým krokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám