Hlavní obsah

Američané zlikvidovali velitele Al-Káidy, který stál za útokem na srílanskou reprezentaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jeden z vůdce Al-Káidy, považovaný za strůjce krvavých útoků v Pákistánu včetně útoku na autobus kriketového týmu Srí Lanky v roce 2009, je po smrti. Karí Jasín zemřel tento měsíc při americkém náletu v Afghánistánu. O víkendu to podle agentury Reuters potvrdil Pentagon.

Foto: Efren Lopez/U.S. Air Force photo/Handout, Reuters

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Článek

„Smrti Karího Jasína je důkazem toho, že teroristé, kteří hanobí islám a úmyslně útočí na nevinné lidi, spravedlnosti neujdou,“ prohlásil americký ministr obrany Jim Mattis.

Jasín byl zabit při náletu v provincii Paktika 19. března. Jasín, známý také jako Ustad Aslam, měl být také napojen na pákistánskou odnož Tálibánu Tahríke-Tálibán Pákistán (TTP). Pákistán na něj vypsal odměnu dva milióny rupií (téměř půl miliónu korun). Jasín podle úřadů stál za pumovým útokem na hotel v Islámabádu v roce 2008, při němž zemřely desítky, a také za útokem na srílanský kriketový tým.

Tento útok byl spáchán o rok později. Desítka útočníků udeřila na autobus s reprezentanty před stadiónem v Láhauru. Nejprve stříleli z granátometů a pak spustili palbu z automatů. O život přišlo osm lidí.

Pákistánský národní tým je od té doby kvůli obavám o bezpečnost nucen hrát většinu svých domácích zápasů ve Spojených arabských emirátech.

Reklama

Související články

Afghánistán žádá americké posily

Afghánská vláda podporuje výzvu amerického velitele v zemi generála Johna Nicholsona, aby byly do Afghánistánu vyslány vojenské posily. Při svém vystoupení na...

Výběr článků

Načítám