Hlavní obsah

KLDR si troufá navážet se do Číny. Označila ji za loutku USA

– Pchjongjang/Peking

Severní Korea se ve čtvrtek nezvykle ostře pustila do svého nejbližšího spojence Číny kvůli tomu, že Peking odsoudil poslední raketový test KLDR a rozhodl se přestat do konce roku odebírat severokorejské uhlí. Severokorejská tisková agentura KCNA napsala, že Čína tancuje podle amerických not.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Archivní záběr Kim Čong-una provázející zprávu o testu severokorejské balistické rakety.

Článek

„Tato země, která vystupuje jako velmoc, tančí podle toho, jak Spojené státy pískají. Bez váhání přijala takové nelidské kroky, jako je úplné zablokování zahraničního obchodu, jenž má vliv na zlepšení kvality životního standardu lidí žijících v nouzi kvůli rezolucím OSN o sankcích, které postrádají právní podklad,“ uvedla KCNA v neobvykle tvrdém výpadu proti „sousední zemi, která se často označuje za přítele KLDR“.

„Své zlovolné jednání omlouvá tím, že není míněno s cílem negativně ovlivnit život Severokorejců, ale kontrolovat jaderný program,” dodala agentura KCNA na adresu Číny.

Peking v neděli oznámil, že až do konce letošního roku zastavuje veškerý dovoz uhlí ze Severní Koreje v souladu se sankcemi, které na Pchjongjang uvalila OSN za jeho jaderný a raketový program. Severní Korea tím přijde o důležitou část svých příjmů. Podle agentury AP vyvezla KLDR loni do Číny uhlí za 1,2 miliardy dolarů. Američtí představitelé uvedli, že to představuje asi třetinu celkových příjmů Severní Koreje z exportu. [celá zpráva]

Vztahy se ochlazují

Podle agentury AP se kritický článek agentury KCNA nesl v tónu, kterým většinou Pchjongjang spílá svým úhlavním nepřátelům – USA, Japonsku a Jižní Koreji.

Čína je prakticky jediným spojencem KLDR a hlavním poskytovatelem hospodářské pomoci této chudé zemi. Poslední jaderné testy ale Peking zkritizoval. Navíc je pod tlakem amerického prezidenta Donalda Trumpa, který chce, aby Čína použila své páky a zatlačila na severokorejský režim. [celá zpráva]

Ochlazení vzájemných vztahů je patrné i z vyjádření čínského vojenského experta, který poskytl rozhovor listu Global Times, jenž obvykle reprezentuje názory čínského vedení. Ten podle jihokorejské agentury Jonhap uvedl, že severokorejský raketový program je nerozvinutý a že sankce fungují.

Reklama

Výběr článků

Načítám