Hlavní obsah

Nový thajský král se ujme trůnu 1. prosince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Thajský korunní princ Mahá Vatčirálongkón bude 1. prosince potvrzen jako nový thajský král. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Až se nový král ujme trůnu, očekává se podle BBC, že schválí novou ústavu z pera vládnoucí vojenské junty a sestaví si tým nejbližších spolupracovníků. Budoucí král Thajska svůj nástup na trůn odložil, aby mohl truchlit s poddanými.

Foto: Profimedia.cz

Thajský korunní princ Mahá Vatčirálongkó na archivním snímku

Článek

Nejdéle vládnoucí král světa Pchúmipchon Adundét, který ve věku 88 let zemřel 13. října, se v Thajsku těšil obrovské popularitě a byl považován za záruku stability, byť fakticky neměl téměř žádnou politickou moc. [celá zpráva]

Po jeho smrti upadla země do smutku — televize třeba přestaly vysílat běžný program a zařadily přenos z královského paláce či pořady že života zesnulého krále — a úplně se to nezmění ani po nástupu králova čtyřiašedesátiletého syna.

Vojenská junta vyhlásila státní smutek na rok, byť už 14. listopadu bude omezen.

„Pokud jde o zábavu, telenovely a filmy mohou být (po 14. listopadu, pozn. red.) vysílány. Prostě jen žádáme o spolupráci, některé programy musejí trochu zmírnit svou povahu,“ cituje BBC thajského premiéra Prayuta Chan-o-cha.

Podle thajského ministerského předsedy by se lidé také i nadále měli vyvarovat „nevhodného“ oblékání.

Thajský dopisovatel BBC upozorňuje, že se současný korunní princ ve své zemi netěší takové popularitě a minimálně několik dalších let bude zřejmě politiku země určovat takřka výhradně junta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám