Hlavní obsah

Thajsku bude přechodně vládnout 96letý regent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Šéf thajské královské rady, 96letý Prem Tinsulanond bude zemi vládnout jako regent, dokud zesnulého krále Pchúmipchona Adundéta oficiálně na trůnu nenahradí jeho syn. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Šéf thajské královské rady, 96letý Prem Tinsulanond

Článek

Novým panovníkem se má stát králův jediný syn, čtyřiašedesátiletý korunní princ Mahá Vatčirálongkón. Ten ale prohlásil, že bude nyní truchlit společně s thajským lidem, a otázky oficiálního nástupnictví nechá na pozdější dobu, až ho parlament vyzve, aby se ujal trůnu.

Král Adundét zemřel ve čtvrtek a před královským palácem v Bangkoku bylo i v sobotu ráno množství truchlících, kteří zapalovali svíčky a odříkávali modlitby.

Thajský vicepremiér ve státní televizi v pátek večer prohlásil, že kolem nástupnictví nepanuje žádná nejistota, ale na přechodnou dobu bude zemi vládnout jako regent někdejší předseda thajské vlády a dosavadní hlavní poradce krále Prem Tinsulanond.

"V současnosti musíme mít regenta, aby nevzniklo vakuum," řekl. "Tato situace nebude trvat dlouho," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám