Hlavní obsah

Obama ve Vietnamu odvolal zbrojní embargo

Hanoj

Americký prezident Barack Obama v pondělí oznámil zrušení embarga na prodej amerických zbraní do Vietnamu. Šéf Bílého domu je v asijské zemi na návštěvě jako třetí americký prezident od konce vietnamské války, která probíhala v letech 1955 až 1975.

Foto: Reuters

Americký prezident Barack Obama se svým vietnamským protějškem Tran Dai Quangem.

Článek

"Spojené státy ruší zákaz," řekl Obama na tiskové konferenci v Hanoji.

Američtí poslanci se snažili prezidenta přesvědčit, aby před zrušením požadoval zlepšení situace na poli dodržování lidských práv ve Vietnamu.

Washington částečně zbrojní embargo zrušil v roce 2014, ale Vietnam si přál další uvolnění. Odůvodňoval to tím, že je nucen čelit územním nárokům Číny.

Nazlobená Čína

Očekává se, že krok USA vyvolá v Číně negativní odezvu, protože Pekingu se nelíbí posilování amerických obranných svazků v oblastech, jež považuje za čínské území.

Obama se setkal s vietnamským prezidentem Tran Dai Quangem a oba se zúčastnili podpisu několik obchodních smluv mezi americkými a vietnamskými podniky. Podle Bílého domu činí hodnota dohodnutých kontraktů více než 16 miliard dolarů (385 miliard korun).

Obama při své asijské cestě kromě Vietnamu zavítá také do Japonska. Cílem jeho cesty je posílit ekonomické a bezpečnostní vztahy. V Japonsku hodlá navštívit jako první americký prezident Hirošimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám