Hlavní obsah

Operace Umar začala. Tálibán ohlásil začátek jarní ofenzívy

Aktualizováno

Radikální hnutí Tálibán ohlásilo v úterý začátek jarní ofenzívy, ve které slibuje útoky proti vládním opěrným bodům. Ofenzíva má probíhat ve stylu partyzánské války, zapojit se do ní mají také sebevražední atentátníci, uvedla agentura Reuters. Cílem je podle Tálibánu svržení Západem podporované afghánské vlády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný útočník zabil v Afghánistánu 12 vojenských rekrutůVideo: Reuters

 
Článek

Tálibán ofenzívu nazval „Operace Umar“ po zakladateli hnutí a jeho bývalém vůdci mullovi Umarovi.

„Džihád proti agresivní a uchvatitelské armádě nevěřících je svatou povinností, která leží na našich bedrech. Je naším jediným východiskem pro znovuustavení islámského systému a znovunabytí naší nezávislosti,“ uvádí prohlášení Tálibánu.

Foto: Parwiz, Reuters

Afghánské bezpečnostní síly na místě pondělního sebevražedného atentátu v Džalálábádu na východě Afghánistánu. Zemřelo 12 vojenských rekrutů.

Ozbrojený odpor bojovníků radikálního hnutí v Afghánistánu znovu získal na síle po stažení mezinárodních jednotek z bojových akcí koncem roku 2014. Podle Reuters je hnutí nejsilnější od svého svržení v roce 2001.

Ochrana civilistů a infrastruktury

Součástí jarní ofenzívy mají být i cílené vraždy nepřátelských velitelů v centrech měst, varuje Tálibán. Hnutí také slibuje zavedení fungující správy v oblastech, které ovládá. Zavazuje se i k ochraně civilistů a infrastruktury.

„Nynější operace využije všechny dostupné prostředky, aby nepřítel uvízl v bahně války, která ho oslabí tak, že sníží morálku zahraničních vetřelců i jejich domácích ozbrojených milicí,“ dodává prohlášení.

Foto: Mohammad Anwar Danishyar, ČTK/AP

Sebevražedný atentátník v pondělí na motorce narazil v Džalálábádu do autobusu, v němž jeli branci na výcvik do Kábulu. Při nárazu odpálil výbušninu. K útoku se se přihlásilo hnutí Tálibán.

Úterní oznámení přichází jen pár dní po návštěvě šéfa americké diplomacie Johna Kerryho v Kábulu, kde ujistil prezidenta Ašrafa Ghaního o podpoře USA pro vládu národní jednoty.

Těžký rok 2016

Dosud není jasné, jestli ohlášení začátku ofenzívy povede bezprostředně k nárůstu útoků, poznamenala agentura Reuters. NATO i afghánští představitelé ale očekávají, že rok 2016 přinese tvrdé boje. Jen loni při nich přišlo v zemi o život 11 tisíc civilistů.

Foto: Abdul Malik, Reuters

Vojáci afghánské armády v provincii Hílmand, o jejíž jižní část svádějí tvrdé boje s povstalci z hnutí Tálibán.

Od ukončení mise mezinárodních sil ISAF a stažení většiny zahraničních vojáků jsou tálibové na postupu. Na podzim ohrožovali několik velkých měst, načas dokonce ovládli Kunduz. V prosinci pak obsadili jih provincie Hílmand. [celá zpráva]

Podle NATO Tálibán ovládá zhruba šest procent země, ale ohrožuje až třetinu území Afghánistánu.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tamní armáda, která se loni poprvé musela obejít bez výraznější pomoci vojáků ISAF, navíc trpí nedostatkem mužů, vysokou mírou dezerce a chybí jí i letecká podpora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám