Hlavní obsah

Tálibán uštědřil afghánské armádě tvrdou porážku, ovládl jih provincie Hílmand

– Kábul

Hnutí Tálibán ovládlo strategicky důležitý okres Sangín v jihoafghánské provincii Hílmand. Podle agentury AP to v pondělí oznámil zástupce guvernéra Hílmandu Muhammad Džán Rasúljár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje afghánské armády s Tálibánem v provincii HílmandVideo: Reuters

 
Článek

Podle místoguvernéra se bojovníci Tálibánu zmocnili okresu Sangín po několikadenních tvrdých bojích. Počet obětí z řad afghánské armády je podle něj vysoký, přesná čísla ale neuvedl. Armáda ale stále v tomto okrese drží některé vojenské základny a brání je.

Rasúljár se obává, že by Tálibán mohl zabrat celou provincii, kde se hojně pěstuje mák na výrobu opia, z něhož tálibové financují svou činnost. V neděli se proto rozhodl nezvyklým způsobem varovat afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního. Na Facebooku upozornil, že nepošlou-li centrální úřady rychle pomoc, hrozí, že Hílmand ovládne Tálibán.

Foto: Novinky

Hílmand

V prosinci padlo v Hílmandu v tvrdých bojích na 90 příslušníků vládních ozbrojených sil. Předseda provinční rady Muhammad Karím Atal řekl, že jen v neděli zemřelo 28 vojáků. Dalších patnáct jich bylo vážně zraněno. Letos už přišlo o život v této jihoafghánské provincii 2000 příslušníků vládních bezpečnostních složek.

Podle Atala je situace zoufalá, ale kábulská vláda na to nereaguje. „Kolem 65 procent Hílmandu je nyní pod kontrolou Tálibánu. V každém okrese jsme buď ustoupili, nebo předali území Tálibánu, ale přesto až dosud nikdo nepodnikl žádnou rozsáhlejší protiakci,” prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám