Hlavní obsah

Obama volal Putinovi kvůli Ukrajině i Sýrii

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve středu telefonicky diskutoval se svým ruským partnerem Vladimirem Putinem o situaci na východě Ukrajiny a politickém řešení syrské krize. Oznámil to Bílý dům. Obama zdůraznil zájem na tom, aby Rusko dodrželo své závazky plynoucí z dohod o příměří v Donbasu.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Článek

Diskuse o Ukrajině byla v besedě obou státníků hlavním tématem, řekl novinářům Obamův mluvčí Josh Earnest. Americký prezident prý Putina upozornil, že Moskva musí skončit s podporou proruských povstalců, kteří destabilizují situaci na Ukrajině.

Obama s Putinem hovořil nedlouho po skončení konference takzvané kontaktní skupiny v běloruské metropoli Minsku. Zástupci Kyjeva, Moskvy a povstalců se na ní dohodli na výměně zajatců a na dalším příměří, které má začít platit od středeční půlnoci.

Dohody o zastavení palby byly od počátku konfliktu předloni v dubnu dojednány už čtyři, žádnou z nich ale znepřátelené strany beze zbytku nedodržely. Válka si v Donbasu vyžádala nejméně 9000 obětí.

Předmětem rozhovoru Obamy s Putinem byla i situace v Sýrii, řekl Earnest. Připomněl přitom, že USA v minulosti ocenily konstruktivní roli, kterou Rusko sehrává v diplomatickém úsilí o skončení syrské války.

Reklama

Výběr článků

Načítám