Hlavní obsah

Útok na pákistánský konzulát v Dželálábádu si vyžádal deset mrtvých

Kábul

Sedm příslušníků afghánských bezpečnostních sil přišlo ve středu o život při útoku ozbrojenců na pákistánský konzulát v Dželálábádu na východě Afghánistánu. Zahynuli také všichni tři útočníci, uvedly afghánské úřady. K útoku se přihlásila afghánská odbočka Islámského státu.

Foto: Parwiz, Reuters

Afghánští vojáci v budově u pákistánského konzulátu v Dželálábádu, kterou poškodil výbuch nálože sebevražedného atentátníka

Článek

Útok na konzulát zahájil sebevražedný atentátník, který se odpálil kolem deváté (5:30 SEČ) před vchodem, když mu bezpečnostní síly zabránily ve vstupu. Chtěl se vmísit do fronty lidí čekajících na pákistánské vízum. Pákistánský konzulát je obvykle v době ranní špičky plný lidí, kteří čekají na víza.

Další dva útočníci se zabarikádovali v prázdném penziónu nedaleko konzulátu a afghánské bezpečnostní síly s nimi bojovaly do 12:30 místního času.

Foto: Parwiz, Reuters

Afghánský policista po útoku na pákistánský konzulát v Dželalabádu

Podle mluvčího guvernéra provincie Nangarhár, kde Dželálábád leží, bylo zabito sedm členů afghánských bezpečnostních složek a dalších sedm utrpělo zranění. Zraněni byli i tři civilisté.

K útoku přihlásil Islámský stát (IS), který ovládá velká území v Iráku a Sýrii a expanduje i do dalších zemí. Jeho příslušnici jsou aktivní také v provincii Nangarhár a v posledních měsících tam bojovali s Tálibánem o kontrolu nad některými okresy.

IS uvedl, že atentát uskutečnili tři jeho členové ve vestách napěchovaných výbušninami, z nichž dva se odpálili. Skupina tvrdí, že atentátníci zabili desítky lidí, včetně "několika příslušníků pákistánské rozvědky".

Foto: Parwiz, Reuters

Afghánští vojáci zasahují u pákistánského konzulátu v Dželalabádu

Část Dželálábádu, kde se nacházejí konzuláty Indie, Pákistánu a Íránu, se stala terčem obdobného útoku ozbrojenců už 5. ledna. O dva dny dříve útočníci napadli indický konzulát v severoafghánském městě Mazáre Šarífu. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám