Hlavní obsah

V Libyi končí dvojvládí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rabat

Znepřátelené libyjské skupiny se po měsících obtížných jednání dohodly na vládě národní jednoty. V marockém Rabatu to v noci na pátek oznámil zvláštní zmocněnec OSN Bernardino Leon, který jednání zprostředkoval. Ministerským předsedou byl podle něj jmenován Fajíz Sarradž.

Foto: Esam Omran Al-Fetori/Files, Reuters

Provládní bojovník v libyjském Benghází

Článek

Dohoda o vládě národní jednoty je podle Leona prvním krokem k udržení celistvosti rozdělené země a k ukončení ozbrojených bojů.

Analytici ale varují, že dohoda narazí na odpor radikálů na obou stranách a podléhá ještě schválení znepřátelených parlamentů. Zástupci Tripolisu podle agentury Reuters už nad některými jmény ve vládě vyjádřili podiv a žádají revizi ujednání.

Libye se propadla do chaosu po svržení režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Milice, které proti němu bojovaly, odmítly složit zbraně.

Po posledních volbách odmítla dosluhující vláda umírněných islamistů odstoupit a zůstala u moci v Tripolisu. Nově zvolený mezinárodně uznávaný  kabinet se proto proto ustavil na východě země v Tobrúku.

Mocenské vakuum umožnilo mimo jiné i posílení pozic radikálů. Část z nich se přihlásila k organizaci Islámský stát. Na dohodě mezi soupeřícími skupinami trvají západní státy, které se obávají, že přetrvávající chaos využije k posílení svých pozic právě IS.

Bezvládí v Libyi rovněž výrazně podnítilo migraci do Evropy přes Středozemní moře. Prchají tam desetitisíce lidí jak z Libye, tak ze sousedních zemí. Převaděči využívají chaosu v Libyi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám