Hlavní obsah

Měli příkaz ušetřit malé děti, potvrdil Tálibán útok na školu

Pákistánská odnož extremistického hnutí Tálibán se přihlásila k úternímu útoku ve škole v Péšávaru. Mluvčí organizace Tahríke-Tálibán Pákistán (TTP) sdělovacím prostředkům řekl, že útočníci dostali příkaz ušetřit nejmenší děti. Tálibové nakonec postříleli přes 100 dětí ve věku 12 až 16 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojáci obklíčili okolí školy v PéšávaruVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí Tálibánu v telefonátu stanici CNN potvrdil, že na školu zaútočilo šest sebevražedných atentátníků, kteří okolo desáté hodiny ráno přelezli plot u školy. Podle něj měli příkaz zabíjet starší studenty armádní školy. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dáváme jim přímé rozkazy nezranit malé děti,“ dodal Muhammad Churásání pro pákistánský deník The Express Tribune.

Foto: ČTK/AP

Muž nese dívku zraněnou během útoku tálibů v armádní škole v Péšávaru.

Ke „krajnímu kroku“ v podobě útoku na školu, v níž se nacházelo 300 až 400 lidí, byl Tálibán podle jeho mluvčího donucen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok Tálibánu v péšávárské škole si zatím vyžádal 126 mrtvýchVideo: Reuters

„Vybrali jsme armádní školu, protože vláda útočí na naše rodiny a ženy. Chceme, aby poznali bolest,“ prohlásil Churásání v narážce na armádní operace proti povstalcům na kmenových územích Severního a Jižního Vazíristánu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Vláda vyhlásila třídenní smutek

Útok odsoudil kromě jiných pákistánský premiér Naváz Šaríf, který vyhlásil třídenní státní smutek a vydal se do Péšávaru osobně řídit záchranné akce.

„Nemohu zůstat v Islámábádu. Je to národní tragédie rozpoutaná divochy. Byly to moje děti, je to moje osobní ztráta a národní ztráta,“ oznámil Šaríf.

Související téma:

Počet obětí několik hodin trvajícího útoku mezitím vystoupal na více než sto. Podle zpráv bylo většině obětí 12 až 16 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám