Hlavní obsah

Severní Korea zahájila ostré střelby u sporné námořní hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea zahájila v úterý ostré střelby v blízkosti sporné námořní hranice mezi oběma zeměmi. Informovalo o tom jihokorejské ministerstvo obrany. KLDR cvičení avizovala.

Foto: Reuters

Vojenské cvičení jihokorejského a amerického námořnictva.

Článek

Agentura Reuters s odvoláním na zdroje z jihokorejské armády oznámila, že palba začala ve dvě hodiny odpoledne místního času (7.00 SELČ). Granáty dopadly jižně od sporné hraniční linie ve Žlutém moři, kterou Severní Korea neuznává.

„Sever provádí dělostřelecké cvičení k jihokorejským vodám, což naznačuje jeho provokativní charakter,” uvedlo pro agenturu Jonhap jihokorejské ministerstvo obrany, které cvičení odsoudilo jako provokaci v neklidné oblasti. „Obezřetně monitorujeme cvičení, abychom mohli tvrdě reagovat, pokud by jakákoli střela dopadla do jihokorejských vod,” varovalo ministerstvo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dřívější severokorejské vojenské cvičení se střelami krátkého doletuVideo: Reuters

Jde už o druhé podobné cvičení pořádané Pchjongjangem za poslední měsíc.  Obdobné vojenské cvičení, které KLDR uspořádala koncem března, vyústilo v incident, při němž na sebe obě strany vystřílely stovky dělostřeleckých nábojů. Některé severokorejské granáty dopadly jižně od hranice. [celá zpráva]

Vojenské cvičení se  koná v době, kdy nová série satelitních snímků zachytila aktivitu na severokorejské jaderné střelnici. Podle některých expertů by mohla KLDR chystat další, v pořadí už čtvrtou zkoušku jaderné bomby. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Střelby následují po návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy v Jižní Koreji, kterou KLDR ostře kritizovala. Washington opakovaně Pchjongjang vyzývá, aby se vzdal svého programu jaderných zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám