Hlavní obsah

Černé skříňky z boeingu začne hledat miniponorka, našla se mastná skvrna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth

Do pátrání po černých skříňkách ze zmizelého Boeingu 777 Malaysia Airlines bude poprvé nasazena dálkově ovládaná miniponorka Bluefin 21 vybavená sonarem. Už se nedaří zachytit další signály z majáků černých skříněk, takže pokračovat v jejich detekci nemá cenu. Byla vytyčena oblast, kde by skříňky mohly být. Našla se tam i mastná skvrna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Miniponorka Bluefin pátrá po zmizelém boeinguVideo: US Navy Video, Reuters

 
Článek

„Experti určili, že loď australského námořnictva Ocean Shield skončí s pátráním pomocí pod vodou taženého detektoru signálů, a jak to jen bude možné, nasadí Bluefin 21,“ řekl velitel australského letectva koordinující hledání Angus Houston.

Dodal, že pátrání pomocí ponorky bude dlouhý a bolestný proces, který ani nemusí vést k výsledku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Analýza čtyř signálů umožnila prozatímní vytýčení omezené a prohledatelné oblasti na oceánském dně,“ dodal Houston.

Foto: MC1 Peter D. Blair, ČTK/AP

Miniponorka Bluefin na palubě lodi HMAS Ocean Shield

Ponorka byla připravena ke spuštění už minulý týden, ale pátrací týmy se napřed soustředily na zachycování signálů z majáků černých skříněk, aby co nejvíc zmenšily oblast, kde se nasadí pomalejší ponorka. Od 8. dubna se však už žádné nepodařilo zachytit, a tak se přistoupilo k nasazení Bluefinu 21.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Velitel australského letectva Angus Houston

Loď HMAS Ocean Shield, která pomocí podvodního detektoru SUBSALV čtyřikrát zachytila signály, jež s nejvyšší pravděpodobností pocházely ze zmizelého letadla, také v místě, kde by mohly být trosky, detekovala mastnou skvrnu. Nyní se provádí analýza, zda jde o letecký petrolej.

Foto: Reuters

Podvodní sensor amerického lokátoru signálu majáku černé skříňky SUPSALV spuštěný z australské lodi HMAS Ocean Shield.

„Zdůrazňuji, že zdroj oleje ještě nebyl určen, mastná skvrna je ale 5500 metrů od míst, kde tažený detektor zachytil signály majáku,“ podtrhl Houston.

Foto: Reuters

Australský hlídkový Lockheed AP-3C Orion přelétává nad pátrací lodé HMAS Ocean Shield v Indickém oceánu, kde hledají trosky zmizelého boeingu.

Každá mise na dálku řízené pětimetrové ponorky bude trvat 24 hodin, přičemž 16 hodin bude hledat, čtyři hodiny bude trvat ponořování a vynořování z hloubky čtyř kilometrů. Čtyři hodiny zabere stahování dat. Ponorka potřebuje k prohledání stejně velké oblasti jako SUPSALV třikrát víc času.

Problémem je, že podle výpočtů leží černé skříňky v hloubce okolo 4200 metrů a maximální ponor Bluefinu činí 4500 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám