Hlavní obsah

Vzájemné boje mezi syrskými rebely se rozšířily

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Boje mezi znepřátelenými syrskými vzbouřeneckými skupinami se rozšířily a zasáhly i město Rakka. Tam bylo v noci napadeno velitelství na Al-Káidu napojeného Islámského státu v Iráku a v Levantě, uvedla BBC. K útoku se spojily umírněnější skupiny včetně Svobodné syrské armády a Ochranných jednotek kurdského lidu (YPG).

Foto: Nour Fourat, Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády zaujali pozice u Rakky

Článek

Při nočním útoku na velitelství se podařilo osvobodit na padesát vězňů, uvedla exilová syrská organizace monitorující lidská práva SOHR. Při vzájemných bojích mezi vzbouřenci padlo v Rakce od pátku sto lidí.

Rakka se loni stala prvním provinčním centrem, které zcela ovládli rebelové. Ovládal jej Islámský stát v Iráku a v Levantě, který čelí obviněním z brutality. V oblastech, které spadají pod jeho kontrolu, se mučí a konají veřejné popravy. V budově jeho velitelství v Rakce jsou drženy stovky vězňů včetně novinářů, aktivistů a občanů západních zemí.

Foto: Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády na kontrolním stanovišti u Idlíbu, které brání postupu bojovníků Islámského státu v Iráku a Levantě.

Boje mezi umírněnými skupinami a Islámským státem probíhaly i ve městě Tabka.

Islámský stát v Iráku a v Levantě patří také k nejsilnějším skupinám bojujícím proti vládě Bašára Asada v Halabu. Protože ale čelí útokům dalších skupin rebelů, pohrozil před dvěma dny, že se Halabu stáhne. I jím dobyté oblasti jsou terči bombardování syrské armády, která z vrtulníků svrhává barelové bomby. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády na kontrolním stanovišti u Idlíbu, které brání postupu bojovníků Islámského státu v Iráku a Levantě.

Před deseti dny také ovládl dvě města v sousedním Iráku, Fallúdžu a Ramádí. [celá zpráva]

Boje proti Islámskému státu se ale zatím neúčastní skupina An-Nusra, která je nyní součástí umírněné koalice, i když dříve byla načas součástí Islámského státu. [celá zpráva]

I An-Nusra přísahala věrnost Al-Káidě .[celá zpráva]

Foto: Stringer, Reuters

Příslušníci kurdské domobrany na hlídce v oblasti, kde působí Islámský stát v Iráku a Levantě.

Islámský stát už loni čelil tvrdým útokům ze strany kurdské domobrany YPG, která jej vyhnala z Kurdy obývaných oblastí.  [celá zpráva]

Občanská válka v Sýrii tak dostává středověký ráz nebo podobu bojů libanonské občanské války z let 1975 a 1990, kdy proti sobě bojují jednotlivá uskupení, která mění spojence, jak se jim zrovna hodí,

Reklama

Výběr článků

Načítám