Hlavní obsah

Syrští vzbouřenci z fronty An-Nusra slíbili věrnost šéfovi Al-Káidy

Aktualizováno

Syrská vzbouřenecká skupina An-Nusra, která je významnou složkou Svobodné syrské armády, se v nahrávce přiznala ke spojenectví s Al-Káidou a slíbila jí věrnost. Uvedla to ve středu BBC. Už v úterý irácká odnož Al-Káidy oznámila své spojení s An-Nusra.

Foto: Reuters

Ajmán Zavahrí, kterému slíbila věrnost fronta An-Nusra

Článek

Věrnost šéfovi Al-Káidy Ajmánu Zavahrímu slíbil šéf An-Nusrá abú Muhamad Džuláni: "My, fronta An-Nusra, jsme přísahali věrnost šajchu Ajmánu Zavahrímu."

Dodal ale, že spojení s Al-Káidou v Iráku s ním nebylo předem projednáno  a nic o něm neví: "Dozvěděli jsme se tu informaci z médií, a pokud se ukáže být autentická, pak my jsme vůbec nebyli konzultováni."  Současně ale bude fronta An-Nusra podle ČTK stále "hrdá na prapor ISI (Islámského státu v Iráku) a na ty, kdo pod ním přinášejí oběti a prolévají svou krev".

Irácká Al-Káida uvedla v úterý, že spolu s An-Nusra bojují pod společnou vlajkou. Nově se mají jmenovat Islámský stát v Iráku a v Levantě. Sdělil to šéf neuznávaného Islámského státu v Iráku Ibrahím al-Badrí. [celá zpráva]

Poškodí skupinu An-Nusra spojení s Al-Káidou?

An-Nusra je jednou z nejvýznamnějších složek vzbouřenecké Svobodné syrské armády a jako jedné z mála se jí daří v bojích s milicemi a armádou syrského prezidenta Bašára Asada.

List Gulf News ale označil spojení za katastrofu pro An-Nusra, která si v bojích získala velké uznání. I An-Nusra podobně jako radikální sunnité před pár lety v Iráku využívá taktiky sebevražedných atentátů, ale zatím čistě proti představitelům režimu. Přiznání vazeb jí může ublížit v očích Syřanů, kteří ji podporovali, neboť ji mohou začít vnímat jako cizí prvek v zemi.

Šéf An-Nusra uvedl, že ani po spojení se role a způsob vedení boje v Sýrii ze strany fronty nezmění.

Kvůli podezření z vazeb na Al-Káidu byl loni v USA zařazen na seznam teroristických organizací a Svobodná syrská armáda přestala dostávat podporu od Západu, který začal preferovat jiné skupiny.

Po vyhlášení spojení se Svobodná syrská armáda od fronty An-Nusra distancovala, a uvedla, že s ní jen dočasně koordinuje své akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám