Hlavní obsah

Část Iráku včetně dvou měst ovládají sunnitští radikálové z al-Kajdá

Bagdád
Aktualizováno

Sunnitští radikálové z Islámského státu v Iráku a Levantěovládli části dvou významných měst na západě Iráku. Černé vlajky bojovníků džihádu z al-Kajdá stále vlají nad Ramádí a Fallúdžou, uvedla APF. Nevytlačila je ani rozsáhlá ofenzíva vládních sil. V pátečních bojích ale údajně padlo 60 teroristů včetně jejich velitele abú Abdarrahmána Bagdádího.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Al-Káidy střeží ulici v Ramádí v ukradeném policejním voze.

Článek

O smrti Bagdádího informoval velitel provládní kmenové milice Sahva. AFP také řekl, že dalších 16 teroristů bylo zabito v bojích v Chaldíji a 46 v Ramádí. Už ve čtvrtek si boje vyžádaly nejméně 35 obětí.

Radikálové se obou měst zmocnili ve středu, když premiér Núrí Malíkí vydal rozkaz, aby se z měst stáhla armáda a vystřídala jí policie. Snažil se tak vyřešit krizi okolo tábora demonstrantů v Ramádí.

Foto: ČTK/AP

Demonstrující sunnité v Ramádí blokují silnici

Místní sunnité tam protestovali proti diskriminaci ze strany šíitské vlády, která na ně uplatňuje protiteroristická opatření. Premiér nařídil v pondělí jejich tábor vyklidit, neboť podle něj sloužil velitelství al-Kajdá.

Foto: Reuters

Sunnitší bojovníci v Ramádí pozorují hořící policejní automobil.

Aby zabránil eskalaci napětí, nařídil v úterý armádu stáhnout. Jakmile však vojáci odešli, radikálové z al-Kajdá vtrhli do ulic Ramádí, Falúdži a Tarmíje. Napadli policejní stanice, osvobodili vězně a zabavili zbraně. Malikí proto ve středu rozkázal vojákům, aby se vrátili do měst v provincii Anbár. Současně nabídl místním kmenovým náčelníkům peníze a zbraně za pomoc při boji se vzbouřenci.

Foto: ČTK/AP

Bojovník Al-Káidy u hořícího policejního vozu v Ramádí

Ve čtvrtek bezpečnostní síly a provládní kmenové milice zahájily boje s Islámským státem a ovládli části Ramádí a Fallúdži, přičemž podle nemocničních zdrojů zahynulo 35 lidí. Islámský stát ale dál ovládal některé čtvrti Fallúdži a po ranních střetech obsadil další čtvrtě.

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Ještě nepřehlednější je situace v Ramádí, kde bojovníci džihádu ovládají nejméně čtvrtinu města, možná ale dokonce celé Ramádí.

Reklama

Výběr článků

Načítám