Hlavní obsah

Spojení syrské fronty An-Nusra s Islámským státem v Iráku šéf Al-Káidy zrušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí zrušil spojení dvou teroristických organizací působících v Iráku a Sýrii. Zavahrí spojení irácké Al-Káidy a syrské fronty An-Nusra zrušil písemně a jeho vyjádření získala stanice Al-Džazíra.

Článek

Spojení před dvěma měsíci oznámil vůdce Islámského státu v Iráku (ISI) abú Bakr Bagdádí, když prohlásil, že An-Nusra je "odnoží a součástí ISI". To podle Al-Džazíry vyvolalo odliv členů An-Nusry pod novou zastřešující organizaci, kterou Bagdádí označil za Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL). V praxi se to projevilo neshodami mezi veliteli na bojišti a také problémy při zásobování.

V dopise, který zaslal Bagdádímu i veliteli An-Nusry abú Muhammadovi Džulánímu, Zavahrí uvedl, že Bagdádí udělal chybu, když spojení ohlásil bez předchozí konzultace s vedením celosvětové Al-Káidy. Oba také ujistil, že Bagdádího polem působnosti zůstane Irák, zatímco Džulání bude rozhodovat o útocích v Sýrii.

An-Nusra bojuje na straně syrské opozice proti vládě v Sýrii, otevřeně se ale také hlásí k Al-Káidě. Je považovaná za velmi zdatnou složku boje proti Damašku. An-Nusra působí hlavně na syrském severu, v Halabu a Idlibu. Z Idlibu prý k ISIL přešlo až 70 procent jejích bojovníků. Ti, kteří přeběhli k ISIL, přestali poslouchat rozkazy vedení An-Nusry.

Foto: Novinky

Tažení syrské armády na sever 

To je aktuálně velký problém, protože syrská armáda po dobytí Kusajru plánuje velkou ofenzívu směrem na sever a dobytí Halabu. Podle zdrojů ze syrských sil začne během hodin nebo dní, i když protivládní aktivisté ještě jejich aktivitu nezaznamenali. Bojovalo se jen ve dvou nedalekých, převážně šíitských vesnicích Zahra a Nubbul.

"Syrská armáda využije výhody ze svých zkušeností v Kusajru a Východní Ghútě u Damašku v postupu v provinciích Hamá a Homs," řekl zdroj. Podle něj je dalším cílem Halab. Rozkol v An-Nusra může vést k porážce rebelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám