Hlavní obsah

Australské bojové jednotky opustily Afghánistán

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Poslední příslušníci australských bojových jednotek odletěli ve středu z jihoafghánské provincie Oruzgán do své vlasti. V zemi zůstane už jen 400 vojenských poradců, informovala australská tisková agentura AAP.

Foto: Profimedia.cz

Australští vojáci v Afghánistánu

Článek

„Jsou na cestě domů,“ ohlásil v Sydney ministr obrany David Johnston. Bojové jednotky se stáhly o dva týdny dříve, než se původně plánovalo.

Australané se do bojů v Afghánistánu zapojili po teroristických útocích v USA v září 2001. Celkem bylo nasazeno 25 000 příslušníků, 40 jich přišlo o život, 261 bylo zraněno.

„Víme, že zaplatili vysokou cenu, ale tato oběť nebyla zbytečná. Provincie Oruzgán je dnes výrazně lepším místem, než byla před desetiletím,“ ocenil vojáky premiér Tony Abbott.

V Afghánistánu nadále zůstává 400 armádních příslušníků, kteří pomohou cvičit místní bezpečnostní složky. Mimo jiné budou působit jako instruktoři na Británií sponzorované důstojnické škole v hlavním městě Kábulu.

Z Afghánistánu mají do konce příštího roku odejít veškeré zahraniční bojové jednotky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám