Hlavní obsah

Tálibán zaútočil u základny, kde byl náčelník generálního štábu Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Sebevražedný útočník napadl ve středu konvoj německých vojáků nedaleko mezinárodního letiště v afghánském hlavním městě Kábulu. Na základně byl v té době náčelník generálního štábu ČR Petr Pavel. Nic se nestalo jemu ani německým vojákům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný atentátník zaútočil v Kábulu na německý konvoj Video: Reuters

 
Článek

ČTK uvedla, že český generál ani žádný z českých vojáků na základně nebyl zraněn.

„Můžeme potvrdit, že se sebevražedný útočník dnes pokusil napadnout konvoj Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF),” řekla mluvčí ISAF Latondra Kinleyová. „Útočník byl zabit, ztráty ani zranění na straně ISAF nejsou,” dodala.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští policisté na místě sebevražedného atentátu u kábulského letiště.

Atentátník v automobilu zaútočil u severní brány spojenecké základny na letišti v Kábulu, když do brány vjížděla německá kolona. Útočník zemřel na místě. Zničeno bylo koaliční vozidlo a poničen byl i vstup do základny. Síla výbuchu poškodila ochrannou bariéru.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Náčelník generálního štábu ČR Petr Pavel (uprostřed) s českými vojáky na afghánské základně v provincii Wardak. Snímek z roku 2012

Útok, k němuž se přihlásilo hnutí Tálibán, se odehrál v době, kdy je v severním Afghánistánu na návštěvě německý ministr obrany Thomas de Maiziére.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánští policisté zkoumají trosky vozidla zničeného při atentátu u kábulského letiště.

K útoku se přihlásil Tálibán v textové zprávě, kterou zaslal jeho mluvčí Zabiulláh Mudžáhid. Podle něj výbuch nálože odpálené sebevrahem v automobilu zničil dvě německá vozidla a „zabil nebo zranil deset vojáků”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám