Hlavní obsah

Francie vysílá další jednotky do Středoafrické republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Bangui

Francie zdvojnásobí počet svých vojáků v násilím sužované Středoafrické republice. Stane se tak v nejbližší době, oznámil ve čtvrtek prezident François Hollande poté, co Rada bezpečnosti OSN povolila zahraničním příslušníkům použít sílu k ochraně civilistů v této zemi.

Foto: Emmanuel Braun, Reuters

Francouzští vojáci v Bangui

Článek

Hollande přislíbil vyslání nového armádního kontingentu v „nejbližších dnech, ne-li hodinách“. Francie má zatím v zemi 650 vojáků. Podle Hollanda nebude mít intervence s cílem chránit životy civilistů dlouhé trvání.

Logistickou podporu Francouzům přislíbila Velká Británie.

Napětí ve Středoafrické republice sílí. Ve čtvrtek při bojích v hlavním městě Bangui zemřelo víc než sto lidí.

Násilnosti vyvolalo v březnu povstání přívrženců muslimského hnutí Séléka, kteří hlavní město dobyli a svrhli prezidenta Françoise Bozizého.

Vedle Francouzů v zemi působí mírové síly MISCA, které tvoří 2500 vojáků z různých afrických zemí. Sbor se má rozšířit o dalších 1100 příslušníků a velení mise v příštích dnech převezme Africká unie.

Francie se letos vojensky angažovala také v boji proti islamistům v Mali.

Středoafrická republika je jednou z nejchudších zemí světa, ačkoli je bohatá na nerostné suroviny. Nezávislost na Francii získala roku 1960, ale od té doby se s krátkými přestávkami potýká s násilím a vojenskými převraty.

Související témata

Foto: Gonzalo Fuentes , Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Foto: Stuart Price, Reuters

Ugandští tankisté sil Africké unie v Somálsku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám