Hlavní obsah

USA poslaly do Japonska nová hlídková letadla

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké námořnictvo nasadilo v Japonsku dvě nová pozorovací letadla. Pentagon to podle agentury AFP oznámil v pondělí. Stalo se tak v době, kdy v regionu roste kvůli vyhlášení obranné zóny, kterou ve sporné oblasti Východočínského moře vyhlásila Čína. USA, Japonsku a Jižní Koreji se to nelíbí.

BEZ KOMENTÁŘE: Letadla P-8A Poseidon na ilustračních záběrech

 
Článek

Dvojice letounů P-8A Poseidon vyrazila z Floridy na základnu Kadena na japonském ostrově Okinawa už v pátek. „Bylo to naplánované už dlouho,“ řekl AFP nejmenovaný zástupce americké armády s tím, že ještě tento měsíc na Okinawu dorazí další čtyři poseidony.

Jedná se o vůbec první misi letounů, které nahradí turbovrtulové hlídkovací stroje P-3 Orion, jejichž zařazení do služby se datuje do 60. let minulého století.

Foto: Profimedia.cz

P-8A Poseidon

P-8A je přestavěný Boeing 737, vybaven moderním radarem a protilodními střelami. Slouží také k vyhledávání a případnému boji s ponorkami.

P-8A Poseidon
Délka: 39,47 metru
Rozpětí křídel: 37,64 metru
Maximální vzletová hmotnost: 85,37 tuny
Maximální rychlost: 907 kilometrů v hodině
Dolet: 2222 kilometrů
Dostup do výšky: 12,5 kilometru
Výzbroj: pět střel, min nebo torpéd ve vnitřní pumovnici, 6 střel, min nebo torpéd na vnějších závěsnících
Zdroj: Wikipedie

Mezi USA, jejich spojenci a Čínou vzrostlo v uplynulých dnech napětí poté, co Peking ve Východočínském moři vyhlásil svoji obrannou zónu s povinností ohlašovat předem průlet oblastí. Washington, Tokio a Soul se proti tomu ohradily a odmítly se podřídit. Poté, co zónou minulý týden proletěly americké bombardéry B-52, reagovala Čína nasazením bojových letadel. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Zóna zahrnuje ostrovy Senkaku ovládané Japonci, které si nárokuje Čína pod názvem Ťiao-jü, a které jsou příčinou dlouhotrvajícího sporu mezi oběma zeměmi. Nachází se v ní také skaliska, na něž si činí nárok Jižní Korea.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám