Hlavní obsah

Čína posílá bojová letadla do obranné zóny, kterou Korejci a Japonci neuznávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína přitvrdila a vyslala válečná letadla do vzdušného prostoru ve Východočínském moři, který sama vyhlásila jako svou obrannou zónu. Ta přitom zasahuje na území, která si nárokují Tchaj-wan, Japonsko i Jižní Korea. Tyto země vyhlášení čínské obranné zóny neuznávají a ignorují.

Foto: ČTK/AP

Ostrovy Senkaku ve Východočínském moři

Článek

Čína požaduje po všech letounech, které vstoupí do její obranné zóny, aby se identifikovaly a předložily letový plán, jinak budou čelit „nouzovým obranným opatřením”, píše server BBC.

Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy to odmítají. Místem už v úterý proletěly dva americké bombardéry B-52, i japonské vojenské stroje, aniž by jejich piloti předem čínskou stranu uvědomili. [celá zpráva]

Agentura Nová Čína v této souvislosti citovala vysokého armádního činitele, který upozornil na to, že v oblasti hlídkují čínská bojová letadla.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Zóna zahrnuje ostrovy Senkaku ovládané Japonci, které si nárokuje Čína pod názvem Ťiao-jü, a které jsou příčinou dlouhotrvajícího sporu mezi oběma zeměmi. Nachází se v ní také skaliska, na něž si činí nárok Jižní Korea.

Za vyhlášení obranné zóny za hranicemi jejích výsostných vod Čínu kritizovaly Spojené státy i Japonsko. Peking se ohradil vůči jihokorejské výzvě, aby vyhlášení zóny odvolal. Jihokorejští zástupci ji přednesli během výročních jednání svých a čínských armádních stratégů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám