Hlavní obsah

Francouzi vstoupili do poslední velké bašty islamistů v Mali

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Francouzští vojáci ve středu vstoupili do města Kidal na severovýchodě Mali. Město, které od úterý obléhaly i kmeny Tuaregů, bylo poslední velkou baštou islamistů.

Foto: Joe Penney, Reuters

Francouzští vojáci v Mali

Článek

Francouzské síly už mají po nočním leteckém přesunu zcela pod kontrolou místní letiště, potvrdil armádní mluvčí Thierry Burkhard.

Islamisté se ale stáhli i z města do hor na severu, uvedla BBC. „Francouzi přiletěli ve čtyřech letadlech. Pak převzali letiště a vstoupili bez boje do města,“ potvrdil agentuře AP místní zákonodárce Haminy Maiga.

Foto: Yahoo Maps, Novinky

Mali

Islamisté tak opustili poslední z velkých měst, která obsadili po loňském převratu. Francouzské a malijské jednotky už v předchozích dnech vstoupili do Timbuktu a Gao.

Francie avizovala, že jejich mise potrvá jen pár týdnů. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius varoval, že nebezpečí ze strany radikálů ještě nebylo zažehnáno, Paříž proto získala příslib pomoci z Británie a Polska. [celá zpráva]

Po vytlačení islamistů mají bezpečnost země zaručovat vojáci mírové mise Africké unie. V úterý jí na setkání v Etiopii mezinárodní dárci přislíbili více než 455 miliónů dolarů (zhruba 8,7 miliardy korun). Afričtí předáci ale uvádějí, že bude potřeba okolo 950 miliónů dolarů (18,1 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám