Hlavní obsah

Francouzské vojáky v Mali podpoří Britové a Poláci

– Londýn • Aktualizováno
Novinky, rei

Velká Británie vyšle na severozápad Afriky zhruba 350 vojáků, aby tam podpořili francouzské jednotky v boji proti islamistům. V úterý to oznámila kancelář britského premiéra Davida Camerona, uvedla BBC. Své vojáky vyšle i Polsko.

Foto: ČTK/AP

Francouzští vojáci v Mali

Článek

Do Afriky zamíří většinou britští instruktoři; 40 jich má pomáhat s výcvikem malijských vojáků přímo v Mali, dalších 200 pak v sousedních zemích. Podle BBC vyrazí instruktoři do Mali „v nejbližším termínu“. V místě působení je zřejmě budou chránit nasazení francouzští vojáci.

Britská mise má být součástí širšího kontingentu Evropské unie (EUTM). Účast už přislíbilo i Polsko, které pošle 40 vojáků, z toho dvě desítky instruktorů.

Francouzi jsou na postupu

Na vycvičení malijských sil Londýn uvolní pět miliónů liber (zhruba 150 miliónů korun). Celkem zahraniční dárci slíbili Mali pro boj s islamisty víc než 455 miliónů dolarů (8,7 miliardy korun).

Londýn zopakoval, že se britské jednotky do bojů nezapojí. Ministr obrany Philip Hammond nicméně v parlamentu potvrdil významnou podporu malijské armádě a Francouzům, kterým se daří islamisty vytlačovat k severní hranici.

Británie už poskytla k přepravě vojenského materiálu dvě nákladní letadla C17 i pozorovací letoun Sentinel, ale rovněž umožní americkým přepravním letadlům podporujícím Francouze doplňovat palivo. Nabídne také nákladní loď k přemisťování techniky a materiálu.

Návrh Londýna na zřízení společného logistického velení v Mali Francouzi odmítli.

Francie počítá s brzkou porážkou islamistů a předání operačních úkolů misi afrických zemí Afisma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám